Gå direkt till innehåll
Brf Höganäshus 1. Pilen markerar var de tre nya bostadsrätterna byggs.
Brf Höganäshus 1. Pilen markerar var de tre nya bostadsrätterna byggs.

Pressmeddelande -

Färghandel blir till tre fina bostadsrätter i Höganäs

I bottenplanet på Brf Höganäshus 1 fanns tidigare en färghandel. När verksamheten upphörde beslutade sig föreningen att bygga om lokalen till tre nya bostadsrätter. I juni beräknas de tre tvåorna vara klara för inflyttning.

Brf Höganäshus 1, med ursprungligen 30 bostadsrätter, ligger mitt i centrala Höganäs. Längre tillbaka fanns en livsmedelsbutik i bottenplanet som med åren ersattes av en färghandel. Men när färghandeln lades ned och det var svårt att hitta en ny hyresgäst tänkte bostadsrättsföreningens styrelse om. I stället för att fortsätta att leta efter en ny hyresgäst beslutade styrelsen att skapa fler bostäder och på lång sikt trygga föreningens ekonomi.

– När färghandeln lades ner vände vi på alla stenar för att hitta en ny hyresgäst till lokalen. Med tanke på hyresbortfallet som uppstod så var vi angelägna om att hitta en bra lösning som fungerar på sikt. Utbudet av affärslokaler centralt i staden är väldigt stort och styrelsen började diskutera lägenheter. Vi vände oss till Riksbyggen som hjälpt oss på hela resan mot lägenheterna och nu är bygget äntligen igång, säger föreningens ordförande Lasse Gustafsson.

Just pågår ombyggnaden för fullt och i maj är det dags för slutbesiktning. Det blir tre tvåor i storlekarna 46 – 70 kvadratmeter med egen uteplats. Brf Höganäshus 1 har slutit ett Riksbyggens Ombyggnadsavtal för genomförandet av hela projektet. Det innebär att föreningen på förhand vet exakt vad ombyggnationen kommer att kosta.

– Det finns många föreningar som skulle kunna göra liknande lösningar och på så sätt skapa nya bostäder. För en förening med 30 bostadsrätter gör det stor skillnad att få in ytterligare tre lägenheter som till stora delar kan kompensera för intäktsbortfallet som uppstod när färghandeln lades ned, säger Fredrik Christiansson, projektledare för Ombyggnad på Riksbyggen Bostad Syd.

Vindar och tvättstugor som inte används är några exempel på utrymmen som kan byggas om till nya bostäder.

– Precis som Höganäs 1 väljer att måla om fasaden i samband med sin ombyggnation så väljer många föreningar att göra fler saker i samtidigt, exempelvis renovering av trapphus med byte av lägenhetsdörrar eller att man i samband med ett takbyte väljer att installera solpaneler/solceller, säger Fredrik Christiansson.

Riksbyggens ombyggnadsverksamhet har växt kraftigt de senaste åren. Under 2017 omsatte ombyggnadsverksamhet över en miljard kronor. Ombyggnationer med energibesparande åtgärder har ökat kraftigt. Ett exempel är Brf Högalid i Trelleborg, med 153 lägenheter, som i samband med renovering av balkonger, fönster, tvättstugor, byte av entrépartier och byte av papptak även storsatsar på solenergi.

För mer information:
Fredrik Christiansson, projektledare för Ombyggnad på Riksbyggen Bostad Syd, 042-18 66 13

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll