Gå direkt till innehåll
Brf Viva utvald att representera Sverige på internationell konferens i hållbart byggande

Pressmeddelande -

Brf Viva utvald att representera Sverige på internationell konferens i hållbart byggande

Riksbyggens Brf Viva har utsetts till en av fem byggnader som representerar det främsta Sverige har att erbjuda inom hållbart byggande på konferensen SBE17 i Hong Kong i juni, genom en tävling som Swedish Green Building Council utlyst. Konferensen är världens största om hållbart samhällsbyggande och som samlar 2 000 representanter för det globala hållbara byggandet.

– Det är fantastiskt roligt för oss på Riksbyggen att Brf Viva har blivit utsett att representera Sverige på en internationell arena av det här slaget. Redan på planeringsstadiet satte vi målsättningen högt, att bygga Sveriges mest innovativa bostadskvarter. Våra samarbetspartners, som exempelvis Johanneberg Science Park, Chalmers och Göteborgs stad, har också en stor del i framgången, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

Brf Viva är ett bostadsprojekt med 132 lägenheter som byggs på Guldheden i Göteborg, nära Chalmers campus. Då ambitionen från första början var att bygga det mest innovativa och hållbara bostadsprojektet i Sverige knöts kontakter med ett antal forskare på Chalmers, Göteborg Universitet och SP (sedermera RISE), liksom innovatörer från Göteborg Energi, Bengt Dahlgren, Cementa, och ett antal andra.

Byggandet pågår för fullt just nu. I Brf Viva testas till exempel en ny typ av klimatsmart betong med upp till 30 procent lägre klimatpåverkan än vanlig betong. I Brf Viva provar Riksbyggen också lagring av energin från solcellerna på taket i begagnade bussbatterier.

– Det är mycket glädjande att Riksbyggens Brf Viva och den framgångsrika samverkan om forskning och utveckling inom plattformen Positive Footprint Housing bär frukt och nu även kommer att uppmärksammas internationellt. Särskilt roligt är det med ett erkännande av den modell och det arbetssätt som vi jobbar med inom Positive Footprint Housing. Brf Viva hade aldrig blivit lika bra utan ett praktiskt byggprojekt som drivkraft och Riksbyggens stora samhällsengagemang och samverkan med övriga skickliga samarbetspartners, säger Peter Selberg, forskningsstrateg på Johanneberg Science Park med ansvar för Positive Footprint Housing.

Brf Viva är mycket mer än test av nya, enskilda tekniska lösningar. Med Brf Viva är tanken att skapa ett helhetsgrepp för en mer hållbar statsutveckling såväl miljömässigt som socialt och ekonomiskt.

– Det är bråttom att hitta nya lösningar som befinner sig inom planetens begränsningar. Det unika med Brf Viva är att vi testar alla nya lösningar i full skala och med vanliga människor som bostadköpare – alla lösningar måste fungera i praktiken och ska kunna appliceras på bostadsprojekt runt om i landet samt även i andra länder. Det är då vi kan prata om ett utvecklingsarbete som skapar samhällsförändring på riktigt, säger Charlotta Szczepanowski, chef för enheten för hållbar utveckling på Riksbyggen.

Positive Footprint Housing är tvärvetenskaplig forskning för helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling.

Projektet ska resultera i ökad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet där vunna insikter och lärdomar får sin första praktiska tillämpning i Bostadsrättsföreningen Viva, med 132 bostäder i Guldheden, intill Chalmersområdet i Göteborg.

Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE - Research Institutes of Sweden.

För mer information:

Charlotta Szczepanowski, chef för enheten för hållbar utveckling på Riksbyggen, tel 08-698 41 42.
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef Affärsområde Bostad, Göteborg, 070-58 724 04
Peter Selberg, forskningsstrateg på Johanneberg Science Park, 073-057 26 25

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38