Följ Riksbyggen

Förbud mot progressiva avskrivningar drabbar boende

Nyhet   •   Apr 29, 2014 13:47 CEST

Statliga Bokföringsnämnden har efter en bedömning av regelverket landat i att bostadsrättsföreningar inte längre får göra så kallade progressiva avskrivningar, alltså låga avskrivningar initialt som ökar med tiden.

Riksbyggen menar att Bokföringsnämndens ställningstagande innebär att köpare av bostadsrätter och boende bland annat får mer svårförståeliga årsredovisningar och ökade kostnader. Det riskerar också att minska förutsättningarna för nyproduktion. 

Vi har full förståelse för att staten genom ändrade regelverk vill komma tillrätta med avarter i branschen där föreningars ekonomi skönmålats. Men ett förbud mot progressiva avskrivningar riskerar att skapa mer problem än de löser. 

Riksbyggen kommer nu att grundligt analysera Bokföringsnämndens ställningstagande och dess effekter, samt hur bostadsrättsföreningar framöver bör hantera sina avskrivningar. Vi kommer också ha en fortsatt dialog med andra aktörer i branschen om gemensam, långsiktig översyn av regelverken, där även andra perspektiv än metoderna för avskrivning tas med.


Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.