Gå direkt till innehåll

Ämnen: Byggnadsindustrin

Riksbyggens vd Johanna Frelin

Riksbyggen välkomnar regeringens satsningar på bostadsbyggande i norra Sverige

Riksbyggen välkomnar regeringens satsningar på bostadsbyggande i norra Sverige. I regeringens budgetproposition för 2025 avsätts över 1,5 miljarder kronor för åren 2025–2028 för att främja bostadsbyggandet i norra Sverige, där inflyttningen till de expanderande kommunerna i Norrbottens och Västerbottens län ökar behovet av bostäder.

Regeringens förslag om ökat ROT-och RUT avdrag är otillräckliga

Regeringens förslag om ökat ROT-och RUT avdrag är otillräckliga

Under Regeringen presskonferens för att avisera budgetnyheter om bygg- och bostadssektorn presenterades åtgärder för att stimulera arbetsmarknaden inom byggsektorn. Riksbyggen ser behovet och är positiva till ambitionen men bedömer att åtgärderna är otillräckliga för att få någon påtaglig effekt.

Antal påbörjade lägenheter har mer än halveras under första halvåret 2023

Antal påbörjade lägenheter har mer än halveras under första halvåret 2023

Enligt preliminära siffror från SCB för bostadsbyggande påbörjades cirka 14 550 lägenheter första halvåret 2023. Det är 58 procent färre jämfört med första halvåret i fjol, 2022. Riksbyggen efterlyser politiska åtgärder för att stimulera bostadsbyggandet och säkra arbetstillfällen.

Vill du också ha Riksbyggens experter i din panel i Almedalen?

Vill du också ha Riksbyggens experter i din panel i Almedalen?

Riksbyggen är på plats under årets Almedalsvecka. Våra medarbetare bidrar gärna med sina kunskaper och erfarenheter i paneler, seminarier och andra diskussioner. Söker du en expert inom bostad, kooperation, förändringsledning, grön omställning och hållbarhet, hör gärna av dig till oss på Riksbyggen.

Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen

När införs elstöd för bostadsrätter? 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog

Måndagen den 20:e februari började regeringen betala ut elstöd till hushåll runt om i landet men fortfarande lyser elstödet till bostadsrättsföreningar med sin frånvaro. Riksbyggens bostadspolitiska expert Johanna Bjurskog sammanfattar det senaste kring elstöden och berättar om vad hon vill se från regeringen.

Klimatförbättrad betong minskar utsläppen med 537 000 kg CO2 i tre bostadsprojekt i Malmö

Klimatförbättrad betong minskar utsläppen med 537 000 kg CO2 i tre bostadsprojekt i Malmö

Riksbyggen använder klimatförbättrad betong i tre bostadsprojekt med sammanlagt 182 lägenheter i Malmö. Klimatpåverkan kommer att minskas med totalt 537 000 CO2 genom använda den nya betongen. Science Based Target initiative har nyligen godkänt Riksbyggens klimatmål. Ett av målen är att minska utsläppen av växthusgaser från nyproducerade byggnader med 50 procent till år 2030.

Pressinbjudan:  Första spadtaget för Riksbyggens Brf Sydney och nya Coop-butiken vid Masthuggskajen

Pressinbjudan: Första spadtaget för Riksbyggens Brf Sydney och nya Coop-butiken vid Masthuggskajen

Torsdagen den 19 januari tas det första spadtag för 127 lägenheter i Brf Sydney och Coop Västs nya flaggskeppsbutik vid Masthuggskajen. Brf Sydney blir Riksbyggens första kvarter på Masthuggskajen och hållbarhet finns med genom projektets alla steg. I samband med spadtaget blir det både föreläsningar och paneldebatt kring vi skapar levande och mer hållbara stadsdelar.

Bild Riksbyggen/Adore Adore

Klart för byggstart av Riksbyggens Brf Sydney vid Masthuggskajen

Riksbyggen har tagit beslut om att starta byggandet av Brf Sydney vid Masthuggskajen i Göteborg. Ett officiellt första spadtag är planerat att ske i januari 2023. Projektet finansieras fullt ut med egna medel. Entreprenadavtal har tecknats med Skanska för genomförande av projektet. Brf Sydney blir Riksbyggens första kvarter på Masthuggskajen och får 127 lägenheter.

Och vinnaren är Borlängehus nr 13! Fr v Kristina Andersson, vice ordförande,  Bernt Sjödin, ordförande och Eric Stuart, affärsområdeschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning. Foto Håkan Andersson.

Årets mest hållbara bostadsrättsförening finns i Borlänge

Bostadsrättsföreningen Borlängehus 13 har bland annat infört en hållbarhetsplan som omfattar inte mindre än åtta områden. Energi, källsortering och social hållbarhet är några av områdena i hållbarhetsplanen. Nu har Borlängehus 13 utsetts till vinnare i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen, som i år haft många deltagare.

"Riksbyggens förslag väver samman innovation, stadsmässighet och hållbarhet på ett väldigt bra sätt" säger Magnus Lindoffsson, projektledare för Pottholmen på Karlskrona kommun. Bild: FOJAB

Riksbyggen tilldelas mark i Karlskrona och planerar för nytt landmärke

Riksbyggen har tillsammans med Odalen Fastigheter vunnit en offentlig upphandling i området Pottholmen i Karlskrona. Riksbyggen planerar för cirka 60 bostäder i kvarteret Brandtornet, där en del av projektet blir Karlskronas högsta hus med 14 våningar. Odalen bygger ett omvårdnadsboende med 48 bostäder. Tillsammans byggs ett gemensamt mobilitetshus. Projektförslaget har utformats av FOJAB.

Fr v: Carl Påhlman, konsult. Från Riksbyggen: Björn Theel, förvaltare, Maria Stenstrand, kundgruppschef, Martin Johansson, marknadsområdeschef, Johanna Frelin, vd och Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Riksbyggen förvaltar Svensk Plaståtervinnings enorma lokaler i Motala

Svensk Plaståtervinning i Motala är Europas största anläggning för plaståtervinning. Just nu pågår utbyggnaden av anläggningen som kommer att bli världens största i sitt slag. Riksbyggen har totalförvaltning av fastigheterna och nya Site Zero får en totalyta på 60 000 kvadratmeter.