Gå direkt till innehåll
Vinnare Nadia Tolstoy, arkitekt med Johanna Frelin, vd på Riksbyggen
Vinnare Nadia Tolstoy, arkitekt med Johanna Frelin, vd på Riksbyggen

Pressmeddelande -

Vinnaren korad i Riksbyggens tävling i Almedalen – grattis Nadia Tolstoy

Under Riksbyggens arrangemang i Almedalen - liknande tv:s draknäste på temat ”Är innovationer svaret på hur vi ska kunna bo bra?” – presenterades spännande idéer av tre kreativa idésprutor. Nadia Tolstoy på arkitektbyrån Tengbom kammade hem förstaplatsen med idéen ”Bioscape”.

- Med den bekymmersamma situation bostadsmarknaden befinner sig i just ju vill Riksbyggen vara en katalysator att tillsammans med kreativa nytänkare hitta lösningar framåt. Det var så idéen om en tävling på temat ”Är innovationer svaret på hur vi ska kunna bo bra” växte fram, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen.

Nadia Tolstoys idé Bioscape – publikfavorit
Moderator Johanna Frelin, vd på Riksbyggen, fick äran att gratulera Nadia Tolstoy med idén Bioscape som röstades fram av publiken. BioScape-konceptet använder innovativ arkitektur för att ta in naturens lugn i hemmet.

- Det känns fantastiskt att vinna det här. Det som gör mig allra gladast är att Riksbyggen donerat pengar till We Effects projekt ”Från slum till säkerhet” och att jag fått delta i tävlingen, säger Nadia Tolstoy, arkitekt på Tengbom.

Gert Wingårdh och Ingela Lindh – drakar med raka frågor
Gert Wingårdh, vd för arkitektbyrån Wingårdhs och Ingela Lindh, styrelseproffs agerade drakar och utmanade de tävlande med frågor ur aspekter som ekonomi, sociala förhållanden (trygghet och samvaro/gemenskap) miljö och resursanvändning samt teknik och innovation.

- Tre bra idéer och tre helt olika idéer. Gert och jag tycker olika vilket gör att det blir roligt att diskutera. Vi var rörande överens om att vi båda är imponerade att Riksbyggen hittat så bra idésprutor säger Ingela Lindh, styrelseproffs.

Priset – 10 000 kr till We Effect-projekt
Priset bestod i att Riksbyggen skänkte 10 000 kr till ett av We Effects biståndsprojekt. Nadia Tolstoy valde Projektet Från slum till säkerhet som fokuserar på klimatsäkra boenden i Filippinerna.

Starka konkurrenter om vinsten
De två andra medverkande idésprutorna var:

  • Mattias Goldmann korad till Mäktigast i Hållbarhetssverige och av driver 2030-sekretariatet med idén Gör om Gör rätt.
  • Mikael Ahlström, entreprenör och föreläsare inom innovation och digitalisering med idén samverkande community.

Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:
• Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
• Politiska insatser som säkrar byggandet – och arbetstillfällen. Förutsättningarna för att bygga har ändrats dramatiskt med lägre köpkraft, ökad osäkerhet och högre priser, räntor etc. Vi samhällsbyggare efterfrågar stabila och långsiktiga spelregler och ser gärna att bostadsföretag, stat och kommun samverkar kring lösningar, också avseende finansiering.
• Införande av gränsvärden i klimatdeklarationer för nyproduktion av bostäder.
• Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
• Effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för att öka bostadsbyggandet – Bygg i Tid.

Läs mer Riksbyggens bostadspolitiska arbete på Riksbyggen Opinion.

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38