Gå direkt till innehåll
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Sofia Berg Horner, chefsjurist på Riksbyggen och Christian Bengtzelius, föreningschef Riksbyggen.
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Sofia Berg Horner, chefsjurist på Riksbyggen och Christian Bengtzelius, föreningschef Riksbyggen.

Pressmeddelande -

Tre bostadsorganisationer vill förlänga undantag kring föreningsstämmor

Riksbyggen har tillsammans med HSB och Bostadsrätterna gjort en hemställan till regeringen om förlängning av Lag (2020:198) om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor. De tre bostadsorganisationerna vill fortsatt underlätta genomförandet av föreningsstämmor i bostadsrättsföreningar, bland annat genom att tillåta poströstning, med tanke på coronapandemin.

För många av Sveriges cirka 28 000 aktiva bostadsrättsföreningar börjar snart planeringen inför årsstämman. Samtidigt står vi inför ett läge med en ökad smittspridning, om än från låga nivåer, och införande av nya restriktioner med anledning av det. Detta läge innebära en osäkerhet för de föreningar som planerar sin stämma.

HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna välkomnade den tillfällig lag som infördes under 2020 för att underlätta genomförandet av stämmor på sätt som minskar risken för smittspridning och som inneburit en möjlighet för våra bostadsrättsföreningar att genomföra sina stämmor utan fysiskt deltagande.

Då vi nu är i ett annat läge än det som gällde när regeringen i oktober beslutade att inte förlänga Lag (2020:198) om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor skulle vi härmed önska att den tillfälliga lagen trots tidigare beslut förlängs även under nästa år. Det skulle göra det möjligt för bostadsrättsföreningar och andra ekonomiska föreningar att planera för stämmor på bästa sätt utifrån rådande läge, med en beredskap om det skulle bli en ökad smittspridning.

För mer information:
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad, 08-698 42 18

Sofia Berg Horner, chefsjurist på Riksbyggen, 08-698 42 53
Christian Bengtzelius, föreningschef Riksbyggen, 072-551 18 24

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Krav på klimatdeklarationer är en av årets nya lagar – 5 Minuter med Johanna Bjurskog

Krav på klimatdeklarationer är en av årets nya lagar – 5 Minuter med Johanna Bjurskog

Regeringen skickade igår ut förslag om ett återinförande av den tillfälliga stämmolagen som möjliggjort att hålla årsstämmor helt utan fysisk närvaro, vilket har stor betydelse för många bostadsrättsföreningar. Vid årsskiftet infördes flera lagar och kravet på klimatdeklarationer vid nyproduktion Johanna Bjurskog berättar om både stämmolagen och klimatdeklarationerna.