Gå direkt till innehåll
Johanna Frelin, vd Riksbyggen.
Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

Pressmeddelande -

Stor andel kooperation i de svenska hushållens ekonomi

En femtedel av kostnaderna inom ett genomsnittligt hushålls budgetposter går att härleda till tjänster och produkter från kooperativa och ömsesidiga företag, visar nya beräkningar från Svensk Kooperation. Riksbyggen är ett kooperativt företag som både är en av Sveriges största bostadsbyggare och fastighetsförvaltare.

– Att lösa behov genom att äga företag tillsammans skapar en plattform för ett långsiktigt och mer hållbart företagande. Med innovation, ökad digitalisering och varsamhet om planeten vill Riksbyggen vara med och bidra till de kooperativa företagens tillväxt, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Vi sparar och lånar, köper bostad, tankar bilen, handlar mat och försäkrar oss. Kooperativa och ömsesidiga företag har sedan länge tillgodosett många hushålls behov av dessa varor och tjänster. När kostnaderna för ett genomsnittligt hushåll summeras, blir resultatet att nästan en femtedel av utgifterna inom mat och förbrukningsvaror, försäkring, boende, drivmedel samt banklån och sparande kan härledas till kooperativa och ömsesidiga företag.

– De kooperativa och ömsesidiga företagen är större inslag i människors privatekonomi än vad många tror, säger Curt-Olof Mann, som tagit fram beräkningarna och rapporten på uppdrag av Svensk Kooperation.

Svensk Kooperation har summerat kostnaderna för ett genomsnittligt hushåll 2020 bestående av två vuxna och två barn i lägenhet i en mellanstor stad med en personbil. Totalt var hushållets utgifter 24 900 kronor i månaden för de aktuella varorna och tjänsterna, inklusive 2 400 kronor i räntor och amorteringar. De kooperativa och ömsesidiga företagen stod för 4 700 kronor av utgifterna baserat på deras olika marknadsandelar 2020. Underlagen för beräkningarna har hämtats från Konsumentverket, SCB, branschorganisationer med flera.

– Kooperationen är både en livskraftig idé och en hållbar och demokratisk affärsmodell som fungerar utmärkt i den moderna marknadsekonomin. Kooperation handlar om valfrihet och alla kan överväga ett kooperativt alternativ när de ska köpa varor och tjänster, säger Marie Nygren, ordförande i Svensk Kooperation.

Läs mer om undersökningen Kooperation i din plånbok

Svensk Kooperation är opinionsbildare för den kooperativa företagsformen. Initiativtagare till denna partipolitiskt och religiöst obundna organisation är LRF, KF, HSB, och arbetsgivarföreningen Fremia. Svensk Kooperation bidrar med kunskap om kooperationen, påverkar och driver opinion i frågor som rör de kooperativa och ömsesidiga företagens villkor och potential.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll