Gå direkt till innehåll
Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen.
Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Pressmeddelande -

Stigande elnätspriser och stora skillnader mellan kommunerna

Efter en tillfällig nedgång under föregående år ökar elnätspriserna igen med i snitt 2,5 procent. Samtidigt är prisgapet fortfarande stort – drygt 3 500 kronor per lägenhet och år – mellan landets dyraste och billigaste kommun. Det visar Nils Holgerssongruppens kartläggning av elnätsavgifterna.

– Vi noterar att elnätspriserna stiger igen efter en tillfällig nedgång föregående år. Visserligen är det en försiktig uppgång men totalt sett bli det ändå kännbart för hushållen – särskilt i de delar av landet där elhandelspriserna har skenat i väg. Vi ser dessutom att det osäkra omvärldsläget gör att elnätsbolag har aviserat om höjningar nu under våren, säger Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Av de tre stora elnätsbolagen har både Eon och Ellevio höjt avgifterna i merparten av sina prisområden medan Vattenfall inte hade gjort några justeringar vid årsskiftet. I snitt ökar elnätspriserna med 2,5 procent sedan förra årsskiftet. Det är en kännbar höjning även om den är lägre än konsumentprisindex, KPI, som har ökat med 6 procent under samma tidsperiod.

Årskostnaden till elnätsbolaget skiljer sig stort mellan olika kommuner i landet. Den som bor i den dyraste kommunen betalar drygt 3 500 kronor mer om året än den som bor i den billigaste kommunen. Gapet har ökat markant de senaste fem åren.

– Det inte rimligt att elnätsavgiften ska skilja så mycket beroende på var du bor. Som konsument kan du inte välja elnätsbolag och för många står elnätsavgiften för mer än hälften av den totala elkostnaden. Därför är det av största vikt att avgiften sätts på ett transparent och förutsägbart sätt, säger Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen.

Fakta: Så har elnätspriset beräknats

I undersökningen har den årliga elnätsavgiften, enligt de priser som gällde den 1 januari 2022, beräknats för typhuset i Nils Holgerssonrapporten med 15 lägenheter. Varje lägenhet har ett 16A säkringsabonnemang och en årlig elförbrukning på 2 300 kWh. Huset har ett gemensamt fastighetsabonnemang på 35A och 15 000 kWh/år. För varje huvudort i kommunen har ett medelvärde redovisats i öre/kWh inklusive moms utifrån den totala elnätskostnaden för typhuset den 1 jan 2022. Energiskatten för el som sedan 2018 finns med på fakturan från elnätsföretagen är inte inkluderad. Läs hela rapporten på nilsholgersson.nu

Om undersökningen

Sedan år 1996 ger Nils Holgerssongruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

Kontakt:
Mari-Louise Persson, ordförande Nils Holgerssongruppen, 072-516 90 30
Thomas Folkesson, EKAN-gruppen, 070-556 02 58

Presskontakter:
Emma Casserlöv, pressekreterare HSB, 0725-94 75 00, emma.casserlov@hsb.se
Gilda Romero, pressekreterare Hyresgästföreningen, 010-459 10 70, press@hyresgastforeningen.se
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66, hakan.andersson@riksbyggen.se
Ulrika Lamberth, pressansvarig Sveriges Allmännytta, 08-406 55 25, ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se
Kenny Fredman, presschef Bostadsrätterna, 0765-20 10 04, kenny.fredman@bostadsratterna.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll