Gå direkt till innehåll
Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen landar på Sara kulturhus Norra terrass i Skellefteå. Bilden är ett montage. Fotografer: Solar Egg: Jean Baptiste Béranger,  Sara Kulturhus: Johan Wennerström
Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen landar på Sara kulturhus Norra terrass i Skellefteå. Bilden är ett montage. Fotografer: Solar Egg: Jean Baptiste Béranger, Sara Kulturhus: Johan Wennerström

Pressmeddelande -

Riksbyggens världsberömda bastu Solar Egg till Skellefteå

Norrländsk vinterkyla och värme möts när Solar Egg tar plats på Sara kulturhus Norra terrass i Skellefteå. Den mobila bastun och skulpturen skapades 2017 av konstnärsduon Bigert och Bergström för Riksbyggens räkning för att uppmärksamma samhällsomvandlingen i Kiruna. På samma sätt ska nu Skellefteås utveckling belysas. Bastun är öppen för allmänheten och invigs 11 februari.

– Syftet med Solar Egg är att lyfta samhällsomvandling och hållbarhet genom samtal. Att vi nu får göra det i Skellefteå, en av Sveriges mest expansiva och moderna platser, ska bli väldigt intressant och spännande, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Riksbyggen har varit verksamma i Skellefteå i årtionden.

– Nu fortsätter vi att utveckla Skellefteå och senast i raden av projekt är Brf Utsikten med byggstart i början på 2023. Det är otroligt kul att Riksbyggen som långsiktig samhällsbyggare är en del av den här stadsutvecklingsresan, säger Johanna Frelin.

Sedan 2017 har Solar Egg varit på turné som rönt stor uppmärksamhet i bland annat Kiruna, Paris, Minneapolis, Köpenhamn, Rättvik, Jukkasjärvi och senast Stockholm. Nu kommer Skellefteåborna och stadens besökare få en spektakulär bastuupplevelse när solägget placeras på Sara kulturhus Norra takterrass, en av världens högsta träbyggnader. I Skellefteå står Skellefteå Konsthall i samarbete med Sara kulturhus och Wood hotel som mottagare av Bigert och Bergströms Solar Egg.

– Bastun ska även fungera som mötesplats för svettiga samhällsfrågor inom bland annat elektrifiering, social- och miljömässig hållbarhet och stadsutveckling, säger Mathias Sandberg, konceptchef affärsområde bostad, på Riksbyggen.

På uppdrag av Riksbyggen skapades Solar Egg av konstnärerna Bigert och Bergström som i över 30 år satt ljus på planetens klimatförändringar genom sin konst. På prisbelönta Sara kulturhus tar Solar Egg nu plats fram till 30 april 2023. Under turnéstoppet kommer ett antal bastusamtal att anordnas med inbjudna gäster.

– Vilken upplevelse bastubadarna kommer att få! Med Solar Eggs besök i Skellefteå vill vi belysa den moderna och innovativa utveckling som Skellefteå genomgår. Att vi får pryda Sara kulturhus med Sveriges största och mest välkända guldklimp värmer gott, säger Mathias Sandberg, konceptchef affärsområde bostad på Riksbyggen.

– Med utställningen The broken green house och Solar Egg bidrar Skellefteå konsthall ännu en gång till att väcka intresse både för samtidskonst och även klimat- och hållbarhetsfrågan, något som ligger helt i linje med det hållbarhetsarbete som Skellefteå lägger stort fokus vid nu och i framtiden. Jag ser verkligen fram emot att få ta del av utställningen likväl som de samtal som kommer att väckas människor emellan i bastun Solar Egg, säger Evelina Fahlesson, kommunalråd och vice ordförande kommunstyrelsen, Skellefteå kommun.

Solar Egg är öppen för allmänheten
Sedan öppningen av Solar Egg i Kiruna 2017 har nästan 5 000 personer hunnit bada bastu och känna värmen från det hjärtformade aggregatet av gjutjärn. På Sara kulturhus står bastun i en fantastisk miljö med möjlighet till ombyte och dusch. Solägget är på plats mellan 11 februari och 30 april. Bastun är kostnadsfri och öppen för allmänheten. Besökare kommer vid senare tillfälle kunna boka plats via riksbyggen.se. Riksbyggens Solar Egg i Skellefteå av Bigert och Bergström är ett samarbete med Skellefteå Konsthall.

Om Solar Egg
Konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström är internationellt erkända med en mängd större utställningar i Europa, Kina och USA. Verket Solar Egg, som är 5 meter högt och 4,5 meter brett, har ett skal av guldpläterat rostfritt stål. Skalet som är självbärande består av 69 bitar och kan demonteras och flyttas runt. Bastun värms av ett vedeldat aggregat i formen av ett mänskligt hjärta. Belysningen använder el från ett eget solcellsaggregat.

Solar Egg ritades åt Riksbyggen av Bigert och Bergström som en symbol för nystart i samband med samhällsomvandlingen av Kiruna. I tillväxtstaden Skellefteå planerar Riksbyggen över 200 nya lägenheter de närmaste åren..

Solar Egg för Riksbyggen har fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards. Solar Egg har även belönats utmärkelser i Svenska Designpriset och London International Awards. 2018 utsåg populärkulturstidskriften Time Out Solar Egg som det tredje mest spektakulära turistmålet i världen. I sociala och digitala medier har över 1,3 miljarder människor kunnat läsa om bastun eller se fotografierna av Jean-Baptiste Béranger. En bok om Solar Egg gavs ut 2019 på förlaget Art&Theory. Läs mer på: riksbyggen.se/solaregg

Om Skellefteå Konsthall
Skellefteå Konsthall är en kommunal konsthall vars mål är att ge ett rikare konstliv av hög kvalitet, en ökad kulturell delaktighet och en attraktivare livsmiljö där samtidskonsten synliggörs och diskuteras. Målet är även att medverka till att utveckla samspelet mellan konst, plats och identitet.

Skellefteå Konsthall producera utställningar och program, arbetar med konstnärlig gestaltning enligt enprocentregeln samt vårdar och visar en konstsamling där visionen är att bidra till att öka intresset och förståelsen för samtidskonst. Men även att främja allas möjlighet till konstupplevelser, inspirera till eget skapande samt stödja konstnärligt arbete.

För mer information om Solar Egg, kontakta:
Mathias Sandberg, konceptchef, Riksbyggen affärsområde bostad
mathias.sandberg@riksbyggen.se, 08 553 63 511
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen,
Hakan.andersson@riksbyggen.se, 072-239 00 66

För mer information om Skellefteå konsthall, kontakta:
Anna Karin Larsson, konstintendent Skellefteå konsthall
Anna-karin.larsson@skelleftea.se +46 705 840 523

För mer information om Skellefteå kommun, kontakta:
Caroline Thorén, press- och mediestrateg Skellefteå kommun
caroline.thoren@skelleftea.se, 076-127 94 32

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll