Gå direkt till innehåll
Riksbyggens Brf Viva i Göteborg och Riksbyggen Brf Tornväktaren IV i Ystad har båda nominerats till Solenergipriset som delas ut av Svensk Solenergi.
Riksbyggens Brf Viva i Göteborg och Riksbyggen Brf Tornväktaren IV i Ystad har båda nominerats till Solenergipriset som delas ut av Svensk Solenergi.

Pressmeddelande -

Riksbyggens Brf Viva och Brf Tornväktaren nominerade till Solenergipriset

Riksbyggens Brf Viva i Göteborg och Riksbyggen Brf Tornväktaren IV i Ystad har båda nominerats i Solenergiprisets kategori ”Årets anläggning”. De båda anläggningar har energilager i form av batterier för att solenergin ska kunna användas när den som bäst behövs.

Solenergipriset delas årligen ut av Svensk Solenergi. Priset i kategorin Årets anläggning delas ut till ”en anläggning som kan marknadsföras som ett bra exempel och ges till den som låtit uppföra anläggningen”.



– Vi är väldigt stolta och glada över nomineringarna som är två riktigt bra exempel på solcellsanläggningar dels i nyproduktion (Viva) dels i det befintliga bostadsbeståndet (Tornväktaren). Vill vi skapa mer hållbara boendemiljöer och slå vakt om vår planet behöver vi jobba med både nyproduktionen och det befintliga beståndet samtidigt, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.



Unik energilagring i bussbatterier från Volvo
I Riksbyggens Brf Viva på Guldheden i Göteborg testas ett unikt system där energi från solceller på byggnadernas tak lagras i begagnade elbussbatterier från Linje 55. Med hjälp av energilagret skapas flexibilitet i energianvändningen och fastigheternas effekttoppar kapas. Energilagret bidrar också till att effektivisera det omgivande elnätet i staden. Bakom projektet står Riksbyggen, Volvo, Göteborg Energi och Johanneberg Science Park.



– Att återanvända begagnade elbussbatterier i Riksbyggens Brf Viva för att lagra solel är smått genialiskt. Projektet med bussbatterierna visar också att energi- och fastighetsbranschen samt fordonsindustrin tillsammans kan hitta nya smarta lösningar och kan komplettera varandra på ett nytt sätt, säger Anders Johansson, biträdande marknadsområdeschef, Riksbyggen.



Energilagret i Brf Viva består av 14 stycken begagnade elbussbatterier. Energin som lagras i batterierna kommer från solceller på fastigheternas tak. Batterierna kan också laddas med förnybar el från det omgivande elnätet när priset är lågt.

Den egenproducerade solelen kan användas, lagras eller säljas beroende på vilket som är mest fördelaktigt för tillfället. Energilagret (200 kWh) innebär att endast fyra procent av den egenproducerade solelen behöver säljas jämfört med 20 procent utan energilager. Ett fullt energilager räcker till att ladda ungefär 4,5 elbilar (á 40 kWh), 30 elcyklar (á 0,5 kWh) och köra fem tvättmaskiner (á 1 kWh)

.

60-års jubilar klimatsmart med senaste tekniken
Riksbyggen Brf Tornväktaren IV i Ystad installerade under 2018 en solcellsanläggning med batteribackup. Solcellsanläggning är på 42 kWp och bestå av 228 kvm solceller. Produktionen kommer att mätas och redovisas på display monterad på fasaden samt via webben. 

Anläggningen är en del av en större ombyggnation som föreningen har genomfört: Ombyggnaden innefattar renovering av tak, skorstenar, fasad, närvarostyrd LED-belysning.

Föreningen har sedan tidigare installerat IMD (individuell mätning och debitering) vilket möjliggör för föreningen att nyttja elen från solenergin till bostadsrätterna också och inte bara till själva fastigheten. Anläggningen invigdes i samband med Riksbyggen Brf Tornväktaren IV firade 60-år i juni förra året.

Prisceremonin för Solenergipriset hålls i Göteborg, torsdag 25 april, klockan 12.30, i Scaniasalen, Chalmers tekniska högskola med Chalmers rektor Stefan Bengtsson och Svensk Solenergis styrelseordförande Wilhelm Löwenhielm som prisutdelare.



För mer information:
Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen, 072- 516 90 30.

Anders Johansson, biträdande marknadsområdeschef, Riksbyggen Bostad Väst, 070-288 41 02



Om Riksbyggens Brf Viva
Brf Viva består totalt av 132 lägenheter. Målet med Brf Viva är att skapa Sveriges mest innovativa och hållbara bostadsprojekt baserat på forskning inom Positive Footprint Housing, (PFH). Solcellsanläggning, energilagring, återvinning av värme från ventilation (FTX), bil- och elcykelpooler, ungdomsettor, distansarbetsplatser samt resurssnålt byggande i klimatsmart betong visar vägen mot framtidens hållbara boende.

PFH är tvärvetenskaplig forskning för helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling. Projektet ska resultera i ökad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet där vunna insikter och lärdomar får sin första praktiska tillämpning i Brf Viva. Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE.

Vissa delar, som exempelvis energilagring i begagnade bussbatterier, sker med stöd från EU-projektet IRIS Smart Cities. IRIS är ett femårigt Light House-projekt, finansierat av EUs HORIZON 2020. Inom IRIS ska sju städer, varav Göteborg är en, ta fram och testa smarta, hållbara lösningar inom energi, mobilitet och IKT, samt sprida lösningarna över Europa. Totalt samverkar 43 parter i nio länder och medborgarengagemang löper som en röd tråd genom projektet.

Riksbyggen har nyligen utsetts till det mest hållbar företaget inom fastighetsbranschen, enligt undersökningen Sustainable Brand Index B2B 2018. Under 2018 införde Riksbyggen solcellsanläggningar som standard i nyproduktionen av flerbostadshus.

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31