Gå direkt till innehåll
Brf Viva, Göteborg. Foto: Veera Kokko
Brf Viva, Göteborg. Foto: Veera Kokko

Pressmeddelande -

Riksbyggens Brf Viva nominerad till Svenska Ljuspriset

Brf Viva i Göteborg, som uppförts av Riksbyggen, är en av de nominerade till Svenska Ljuspriset. Tävlingen om Svenska Ljuspriset anordnas för 28:e året i rad. Brf Viva har byggts för att bli Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt.

– Det känns väldigt roligt och hedrande att Brf Viva är en av de nominerade till Svenska Ljuspriset. Målsättningen med Brf Viva har varit att skapa ett unikt projekt ur en innovations- och hållbarhetsaspekt och som kan inspirera hela branschen till ett mer hållbart bostadsbyggande, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

Riksbyggens Brf Viva har tidigare i år vunnit Kasper Salin-priset samt utsetts till "Årets bostadsutvecklare" på Guldhemmet-galan. Under 2019 utsågs Brf Viva till Årets Miljöbyggnad samt till ”Årets bästa byggnad i Göteborg”. Riksbyggen har, två år på raken utsetts till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen, enligt Sustainable Brand Index B2B 2019.

Nomineringen till Svenska Ljuspriset:
"Brf Viva är ett unikt bostadsprojekt och ett resultat av många års forskning kring att bygga, bo, och leva så hållbart som möjligt. Projektet omfattar 6 hus med 132 lägenheter samt gemensamhetsytor. Arkitekturen och ljusgestaltningen går hand i hand med hållbarhetskraven. Byggnaden känns levande genom sin fasadbelysning med en kombination av balkong- och loftgångsbelysning där armaturerna i loftgångarna dimmas upp och ner vartefter de boende passerar. Innergårdarna har en intressant utformning med gångar rakt på berget och belyses med låga ljusnivåer och rörliga ljusaccenter som är både mysiga och spännande på samma gång. Genomtänkta och kreativa ljusidéer för ökad trygghetskänsla och visuell vägledning har förverkligats genom hela projektet, i gemensamhetslokaler, cykelutrymmen och utegymmet."

Beställare: Riksbyggen
Belysningsplanerare: Ulrika ­Samuelson, Rejlers Sverige AB
Arkitekt: Malmström Edström Andreas Norrman, Robert Grandin Landskapsarkitekt: 02 Landskap Johanna Zetterlund, Sabina Richter
Elkonsult: Rejlers Sverige AB,
Bengt Sinander, Martin Ekelund, Johan Hyttinen, Toni Rönkkö
Elentreprenör: Electroteam, Ola Ahlqvist
Belysningsleverantör: Fagerhult, SG, Fox Design, iGuzzini, Elektro­skandia, LTS, Selux, Luxlight, Zumtobel, Hidealite, Proton,
Glamox, Graypants, Solar Light

På grund av coronakrisen är det i dagsläget osäkert hur och var priset kommer att delas ut i höst.

Några exempel på innovationer i Brf Viva:

  • Brf Viva är preliminärcertifierat enligt Miljöbyggnad Guld. Det innebär till exempel en energianvändning på bara 65 procent av gällande byggregler samt att höga krav på inomhusmiljö och materialval har uppnåtts.
  • Ny, klimatförbättrad betong med 30 procent mindre utsläpp av CO2
  • Ungdomsettor – nya bostadsrätter för 95 000 kr
  • Återanvändning av bussbatterier som energilager för solel
  • Innovativa mobilitetslösningar som möjliggör ett boende utan egen bil
  • Ekosystemtjänstanalys

Om Brf Viva
Namnet Viva betyder att leva och speglar det hållbara livet, som utvecklas i och runt bostadskvarteret. Projektet grundas i det arbete som görs inom ramarna för Riksbyggen Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt forskningsarbete med helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling som pågått i snart tio år.

Vunna insikter i forskningen får sin första praktiska tillämpning i bostadsrättsföreningen Viva med 132 lägenheter i Guldheden vid Chalmers och Johanneberg Science Park i Göteborg.

Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE - Research Institutes of Sweden.

För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 63

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll