Gå direkt till innehåll
Najaden i Lund. Visualisering: Jaenecke arkitekter
Najaden i Lund. Visualisering: Jaenecke arkitekter

Pressmeddelande -

Riksbyggens Bonumkoncept vinnare i Lunds kommuns markanvisningstävling

Nyligen utsåg Lunds kommun Riksbyggens förslag som vinnare i sin markanvisningstävling för området intill Råbysjön i Lund. Riksbyggens förslag var det som bäst motsvarade kriterierna för boendekoncept för äldre, arkitektur, klimatneutralitet, blandstad och genomförbarhet.

I veckan som gick fick Riksbyggen det glädjande beskedet att företaget vunnit den markanvisningstävling som Lunds kommun utlyste i maj 2023. Av fem bidrag valdes Riksbyggens förslag som det som bäst motsvarade kriterierna inom områdena boendekoncept för äldre, arkitektur, klimatneutralitet, blandstad och genomförbarhet.

Fastigheten Najaden, som ligger intill Råbysjön, har en totalarea på över 8 000 kvadratmeter. Här vill Riksbyggen bygga fem huskroppar med inslag av gröna torgytor och innergårdar med naturlig koppling till den nya Kajpromenaden längs Råbysjön.

– I Lund ska man leva gott och tryggt hela livet. Med det här projektet skapas attraktiva och trygga bostäder för äldre samtidigt som Riksbyggen tar ett långsiktigt ansvar genom ett aktivt hållbarhetsarbete, säger Anders Almgren (S), ordförande i kommunstyrelsen i Lunds kommun.

Inspiration från havet och fokus på återbrukat material
Riksbyggen strävar efter att bygget på Najaden ska placera sig i framkant när det gäller låg klimatpåverkan och hög miljönytta. Huskropparna utformas med vitputsade fasader med inslag av rött tegel, som knyter an till platsens omgivning. Inspiration för arkitekturen är tagen från havet och sommaren, med fokus på återbrukade material.

Långsiktigt tänk och konkret nytta fick juryns gillande
I juryns motivering beskrivs det vinnande bidraget som ett genomarbetat förslag, med långsiktigt tänk och konkret nytta för det framtida boendet. Vidare har Riksbyggen ett beprövat koncept för bostadsrätter för åldersgruppen 55 plus i form av Bonum, som erbjuder attraktiva och tillgängliga bostäder, kombinerat med en värd som anordnar aktiviteter och erbjuder individuellt anpassade tjänster.

- Med erfarenhet från 40 Bonumföreningar från Sundsvall i norr till Malmö i Syd har vi använt vår samlade kunskap för att skapa ett hållbart boende i kommunen. Att bygga för de äldre skapar flyttkedjor och frigör bostäder för yngre målgrupper. Det är bra både för kommuninvånarna och kommunens attraktivitet, säger Emil Nilsson, projektchef på Riksbyggen i Skåne.

Om Bonum seniorboende
Bonum är Riksbyggens koncept för seniorbostäder. Att bo i en seniorlägenhet är en ny fas i livet där trygghet och kamratskap prioriteras. Riksbyggen förstår vikten av att planera i förväg och anpassa boendet efter individuella behov för en livsstil som stärker och berikar livet för seniorer. I konceptet ingår en Bonumvärd vars viktigaste uppgift är att vara en del av det sociala livet i bostadsrättsföreningen. Bonumvärden ordnar gemensamma aktiviteter såsom grillkvällar, påskfika, sopplunch eller annat som de boende i föreningen önskar.

För mer information
Emil Nilsson, projektchef på Riksbyggen Bostad i marknadsområde Skåne Sydväst, 040 – 10 94 65 eller emil.nilsson@riksbyggen.se
Anders Jeppsson, tillförordnad regionchef på Riksbyggen Bostad i Sydväst, 040 – 32 67 54 eller anders.jeppsson@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll