Gå direkt till innehåll
Riksbyggen vill ge Västerås ett nytt landmärke med 150 nya bostäder

Pressmeddelande -

Riksbyggen vill ge Västerås ett nytt landmärke med 150 nya bostäder

Riksbyggen har lagt fram ett förslag om att uppföra en byggnad på runt 20 våningar och med cirka 150 nya bostäder på Lillåudden i Västerås. Förslaget på utformningen av byggnaden har ritats av arkitektfirman CF Møller och blir planerna verklighet får Västerås ett nytt landmärke.

– Idén föddes när vi började titta på den mark vi idag har på Lillåudden och den stora efterfrågan som finns efter fler bostäder i området. Vi bestämde oss för att ansöka om en planändring som innebär betydligt fler bostäder och samtidigt skapa en byggnad som många Västeråsare skulle kunna känna stolthet över, säger Elin Sjöstrand Olander, regionchef på Riksbyggen.

Tillsammans med kommunen arrangerade Riksbyggen en tävling för ett antal utvalda arkitektfirmor om hur det nya landmärket skulle kunna se ut.

– I förslaget vill vi bygga ett hus med runt 20 våningar och med en stark hållbarhets profil, något som genomsyrar alla Riksbyggens bostadsprojekt. Exakt hur många våningar det kan bli återstår att se, det får detaljplanearbetet utvisa, säger Elin Sjöstrand Olander.

Riksbyggen har sedan tidigare byggt flera projekt på Lillåudden, till exempel Brf Sjökortet som var först ut att klassas som Miljöbyggnad Guld inom Riksbyggen.

– Vi räknar med att det kan bli omkring 150 bostadsrätter i det nya huset. En viktig del blir också att skapa en levande miljö kring byggnaden och i bottenplanet planerar vi för lokaler som kan innehålla exempelvis restauranger och butiker.

Det vinnande bidraget ritades av arkitektfirman CF Møller.

– Arkitekturen och detaljeringen av fasaderna är inspirerade av ljusets reflektioner på Mälarens vattenspegel. Resultatet är en tredimensionell och dynamisk fasadkomposition som är spännande både nära och på avstånd. Panoramaträdgården högt upp i byggnaden är ett positivt blickfång för staden och en fantastisk miljö för de boende i huset. Vår ambition har varit att optimera synergier mellan stad, byggnad och urban grönska, säger Ola Jonsson, Arkitekt CF Møller.

Motiveringen bakom det vinnande förslaget lyder så här:

”Ett vackert hus med bra nyttjande av fastigheten med hänsyn till placering och skapande av torgytan. Det bästa förslaget med hänsyn till stadsmässighet i bottenplanet och det omgivande området. Bra lägenhetsantal och fördelning”.

För mer information:

Elin Sjöstrand Olander, regionchef, Riksbyggen, 072-529 33 96.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38