Gå direkt till innehåll
Riksbyggen tipsar: Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

Pressmeddelande -

Riksbyggen tipsar: Alla kan bidra till minskad vattenanvändning

Värmen har slagit till i Sverige och på många håll råder även låga grundvattennivåer. Duscha kort istället för att bada, kör bara fulla tvätt- och diskmaskiner och laga droppande kranar är några av tipsen på Riksbyggens lista för en mer hållbar vattenanvändning.

– En droppande kran kan på ett år slösa bort nästan 9 000 liter vatten helt i onödan. Att slå vakt om grundvattnet är en viktig hållbarhetsfråga och här kan alla hjälpa till. Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare och över en halv miljon människor bor i bostäder som vi tar hand om, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Riksbyggen arbetar för att öka kunskapen och medvetenheten om hur de boende kan bidra till en minskad vattenanvändning. Här är 12 vattensparande tips:

1. Stäng av kranen när du borstar tänderna. Använd gärna en tandborstmugg.
2. Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.
3. Laga onödiga läckor, exempelvis en droppande kran eller en rinnande toalett. Står kranen och droppar ett helt år slösar du nästan 9 000 liter vatten.
4. Duscha kort istället för att bada.
5. Installera snålspolande kranar och duschmunstycken. Med snålspolande duschandtag kan du halvera vattenmängden och kostnaden för uppvärmning av varmvatten. Stäng av duschen när du masserar in schampo och balsam i håret.
6. Installera snålspolande toaletter.
7. Har du en äldre toalettstol? Lägg en tegelsten eller två i vattentanken så går det åt mindre vatten vid spolning.
8. Fyll disk- och tvättmaskiner innan du kör dem. Använd kortprogram.
9. Diska inte under rinnande vatten. Använd diskpropp eller balja. Skölj i kallt vatten.
10. Samla regnvatten i tunnor eller damm och använd för bevattning av växter och odlingar i trädgården. Det vattnet är dessutom syrerikare än kranvatten.
11. Vattna med vattenkanna. En vattenslang kan förbruka upp till 1000 liter vatten per timme. Om du behöver vattna med dricksvatten är vattenkanna att föredra.
12. Det går åt en del vatten till att skölja förpackningar som ska återvinnas – till exempel yoghurtpaket. Om du diskar för hand; använd diskvattnet som blir över för att skölja ur förpackningar. Du kan också klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur med ett torkpapper/hushållspapper i stället för att skölja med vatten.

Fler tips finns att hitta i Riksbyggens Miljöskola.

Om grundvatten:
Vatten är en av våra viktigaste resurser och tillgången till rent vatten påverkas bland annat av klimatförändringar, torka, översvämningar och föroreningar. Grundvatten är den nederbörd som inte tas upp av växter eller avdunstar utan som sipprar ned och fyller ut berggrundens och markens sprickor och tomrum. Grundvattennivåerna fylls på av regn och smält snö som rinner ner i marken och lagras i grundvattnet, detta sker främst under höst och vinter. Många kommuner använder grundvatten för sin dricksvattenproduktion och i Sverige använder varje person ca 160 liter vatten per dygn.

För mer information:
Therese Berg, hållbarhetschef Riksbyggen, 073-908 78 98

Hela Riksbyggens verksamhet ska genomsyras av hållbarhet!
Riksbyggen arbetar med Agenda 2030 och ska bidra till att uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Exempel:

Under 2018 utsågs Riksbyggen till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38