Gå direkt till innehåll
Riksbyggen tar Hyrköp av bostadsrätt till Skåne

Pressmeddelande -

Riksbyggen tar Hyrköp av bostadsrätt till Skåne

Brf Körsbärslunden på Regementsvägen i Helsingborg blir Riksbyggens första projekt i Skåne där Hyrköp av bostadsrätt kommer att erbjudas. Hyrköp vänder sig till unga vuxna upp till 35 år. Riksbyggen bygger totalt 149 bostäder i samma projekt och nu med tre olika upplåtelseformer: Bostadsrätt, hyrköp av bostadsrätt och hyresrätt.

– Unga vuxna har en väldigt svår situation på bostadsmarknaden. Det är mycket roligt att Riksbyggen som långsiktig samhällsbyggare utökar satsningen för att fler unga vuxna ska kunna efterfråga en bra bostad, säger Ulrika Nyström, regionchef på Riksbyggen Bostad Syd.

Riksbyggen har genomfört ett pilottest av Hyrköp i Brf Brandstationen i Järfälla som en möjlig dellösning på problematiken för unga vuxna på bostadsmarknaden. Intresset har varit stort och modellen har visat sig fungera i praktiken. I Brf Körsbärslunden kommer fyra av föreningens 38 lägenheter att kunna Hyrköpas.

– Riksbyggen vill hjälpa till att utveckla Drottninghög som idag domineras av hyresrätter genom att erbjuda fler boendeformer. Projektet ligger otroligt fint med närhet till kommunikationer och intill en park med gratis utomhusbad, utegym och grillplatser, Theodor Alexandris, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Syd.

Här har Helsingborgs stad en stadsodling med tillhörande orangeri som drivs av boende i området. Säljstart i Brf Körsbärslunden och intresseanmälan för Hyrköp kommer att ske slutet av oktober. Hyresrätterna kommer börja hyras ut hösten 2020 och inflyttningen i projektet beräknas börja i februari 2021.

Hyrköps-modellen i korthet:

  • Den boende får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år. Om hyrköparen inte köper sin bostadsrätt får personen bo kvar som hyresgäst.
  • Vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.
  • Hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort.
  • Överlåtelsepriset från Riksbyggen till den boende motsvarar ursprunglig insats, med en årlig uppräkning motsvarande konsumentprisindex.
  • Hyrköp kommer i första hand att erbjudas medlemmar i Riksbyggen Förtur, därefter andra intressenter.
  • Max tio procent av lägenheterna i en bostadsrättsförening kommer att erbjudas med Hyrköp.


Brf Körsbärslunden blir det tredje projektet där Riksbyggen inför Hyrköp.

För mer information:
Theodor Alexandris, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad, 040-10 94 60

Hela Riksbyggens verksamhet ska genomsyras av hållbarhet!
Riksbyggen arbetar med Agenda 2030 och ska bidra till att uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Exempel:

Under 2018 utsågs Riksbyggen till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38