Gå direkt till innehåll
Riksbyggen ställer sig bakom upprop för skärpta klimatmål inom EU

Pressmeddelande -

Riksbyggen ställer sig bakom upprop för skärpta klimatmål inom EU

Omställningen för att minska klimatpåverkan måste gå snabbare än vad den gör idag. Riksbyggen har nu skrivit under ett upprop om att EU måste sätta ambitiösare och tydligare klimatmål.

– Ett av kraven är att EU senast 2050 ska uppnå nettonoll när det gäller utsläpp av växthusgaser. Det är nödvändigt med högt ställda mål för att klara 1,5 gradersmålet och därför ställer vi oss bakom uppropet. Både vi själva och andra företag måste ställa om sina verksamheter för en minskad klimatpåverkan, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Just nu sker en översyn av EU:s långsiktiga klimatmål och eftersom IPCC-rapporten, som publicerats under hösten, pekar på att världen måste ställa om snabbare och då behöver EU höja sin ambitionsnivå när de nya målen sätts. I dagarna pågår FNs klimatmöte COP24 i Polen där dessa frågor diskuteras.

Riksbyggen har nyligen utsetts till det med hållbara företaget enligt Sustainable Brand Index B2B för 2018.

– Vi är stolta men inte nöjda. Under de senaste åren har vi tagit fram en rad åtgärder inom såväl fastighetsförvaltning som nyproduktion av bostäder för att minska klimatpåverkan. Men det räcker inte, det stora arbetet för bidra till ett mer hållbart samhälle ligger fortfarande framför oss, säger Karolina Bick.

Enligt uppropet ska EU:

– Sätta som mål att uppnå nettonoll utsläpp av växthusgaser senast 2050 eller tidigare, med IPCC:s slutsatser i beaktande.

– Slå fast en bindande koldioxidbudget för hur mycket växthusgaser som återstår att släppas ut inom ramen för detta mål.

– Se till att närliggande mål för 2030 och 2040 leder fram till netto-nollmålet till 2050.

Läs mer om uppropet

För mer information:
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, 070-291 54 47

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31