Gå direkt till innehåll
En av Riksbyggens nya transportbilar fotograferad på Brf Opalen i Norrköping. Brf Opalen har gjort en jättelik investering i solpaneler och kommer att kunna ladda elbilar med egen el.
En av Riksbyggens nya transportbilar fotograferad på Brf Opalen i Norrköping. Brf Opalen har gjort en jättelik investering i solpaneler och kommer att kunna ladda elbilar med egen el.

Pressmeddelande -

Riksbyggen rullar ut 300 eldrivna transportbilar

Nu tar Riksbyggen ett rejält kliv mot målet att ha en helt fossilfri fordonsflotta 2025. Under det kommande året har Riksbyggen 300 eldrivna transportbilar på väg ut. Det innebär att fem procent av alla nya eldrivna transportbilar som kör ut under 2022 har Riksbyggens logotype på karossen. Sammanlagt beräknas de 300 elbilarna att minska utsläppen med ca 340 000 kg CO2.

– Riksbyggen har antagit nya och tuffa klimatmål. Därför känns det väldigt bra att vi nu kan gå fram i snabb takt med att byta ut bilarna som drivs med bensin eller diesel. Det kommer att göra stor skillnad, säger Mari-Louise Persson, Miljö- och energichef, Riksbyggen.

Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare med cirka 800 transportbilar av olika slag i sin fordonsflotta. Idag finns cirka 120 eldrivna bilar men succesivt under året byts 300 nya elbilar in, på många olika platser runt om i landet.

– Det är jättekul att det äntligen finns eldrivna transportbilar som uppfyller våra krav gällande räckvidd och funktion. Det finns två utmaningar som vi arbetar med, dels långa leveranstider på nya bilar, dels att det fortfarande finns för få platser att ladda bilarna på, säger Erik Grinneby, inköpsspecialist på Riksbyggen.

Enligt de beräkningar som Riksbyggen har gjort kommer de 300 bilarna att minska utsläppen med ca 340 000 kg CO2

Riksbyggens nya klimatmål för egna fordon och energianvändning på kontoren:

Riksbyggen ska minska de absoluta utsläppen av växthusgaser i scope 1* och 2* med 50 procent till år 2030 (basår 2020).

Vad innebär scopen?

Scope 1: Direkta utsläpp från Riksbyggens fordonsflotta och egna bilar som används i tjänsten.

Scope 2: Indirekta utsläpp från köpt el och värme till Riksbyggens kontor och egna fastigheter.

Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete.

För mer information:
Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen, 070-291 54 47
karolina.brick@riksbyggen.se
Mari-Louise Persson, miljö- och energichef Riksbyggen, 072-516 90 30
mari-louise.persson@riksbyggen.se
Erik Grinneby, specialist Inköpsenheten, 021-40 87 58
Erik.Grinneby@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31