Gå direkt till innehåll
Riksbyggen lanserar ny automatiserad hållbarhetsredovisning för bostadsrättsföreningar

Pressmeddelande -

Riksbyggen lanserar ny automatiserad hållbarhetsredovisning för bostadsrättsföreningar

Riksbyggen lanserar nu en automatiserad tjänst för bostadsrättsföreningar att bifoga en hållbarhetsredovisning till årsredovisningen. Genom att automatiskt skapa en rapport på data kring hållbarhetsåtgärder, energistatistik och vattenförbrukning blir det möjligt för medlemmar i föreningen och potentiella köpare att se hur föreningen ligger till i sitt hållbarhetsarbete.

- I Riksbyggens Hållbarhetsbarometer ser vi att 9 av 10 bostadsrättsinnehavare tycker hållbarhet är viktigt och 77 procent vill ha information om sin förenings hållbarhetsarbete i årsredovisningen. Då är det extra glädjande att vi nu kan erbjuda detta till de föreningar som har rapporterat in sina genomförda hållbarhetsåtgärder, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Automatiserad rapportering ger insyn i bostadsrättsföreningars hållbarhetsarbete
Genom att samla in data kring vilka hållbarhetsåtgärder som är genomförda samt energistatistik och vattenförbrukning och paketera detta i en automatiserad rapport blir det möjligt för medlemmar i föreningen och potentiella köpare att se hur föreningen ligger till i sitt hållbarhetsarbete. Bostadsrättsföreningar kan börja använda tjänsten nu eller senare under året, beroende på hur räkenskapsåret ligger.

Bildexempel på andel genomförda hållbarhetsidéer i Riksbyggens automatiserade Hållbarhetsredovisning.

Riksbyggen förmedlar idéer - hållbarhetsinspiration i över ett decennium
För att inspirera till att genomföra åtgärder har Riksbyggen i över tio år föreslagit hållbarhetsidéer som bostadsrättsföreningarna kan genomföra och rapportera in när de har infört dessa i föreningen. Det kan vara åtgärder som att anlägga odlingslådor som både främjar den biologiska mångfalden och granngemenskapen eller att installera solceller. Detta långsiktiga arbete har legat till grund för den tjänst Riksbyggen har tagit fram.

- Den nya hållbarhetsredovisningen möjliggör jämförelser mellan bostadsrättsföreningar och inspirerar till en ökad omställningstakt, där föreningarna spelar en viktig roll som motor. Genom att inkludera hållbarhetsbilagan i årsredovisningen skapas medvetenhet kring hållbarhet och bidrar till en mer attraktiv och engagerad förening både för befintliga och framtida medlemmar, säger Elin Rydbäck, delprocessansvarig på Riksbyggen inom förvaltning.

Goda exempel är något som Riksbyggen lyft fram sedan tidigare genom Årets hållbarhetsförening som utsetts i lite olika format under det senaste decenniet.

Mer om hur Riksbyggen jobbar med hållbarhet finns att läsa här

För mer information:
Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen, mari-louise.persson@riksbyggen.se eller 08-698 41 74

   Ämnen

   Kategorier


   Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

   Kontakter

   Mira Lindahl

   Mira Lindahl

   Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

   Relaterat innehåll