Gå direkt till innehåll
Christian Bengtzelius, föreningschef och Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.
Christian Bengtzelius, föreningschef och Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Pressmeddelande -

Riksbyggen intar fjärdeplatsen på internationell kooperativ topplista

International Cooperative Alliance har nu lanserat World Cooperative Monitor, en rapport om de 300 största kooperativa och ömsesidiga företagen i världen. Förutom att ranka de största kooperativa företagen listas företag i olika sektorer. På listan där bl a bostadskooperationer rankas tar Riksbyggen en fjärdeplats, två steg upp jämfört med tidigare år. Enligt rankningen blir Riksbyggen därmed den största bostadskooperationen i Sverige.

– Det är andra året på raken som Riksbyggen klättrar i den internationella rankingen, det är jättekul. Riksbyggen är ett bra exempel på ett kooperativt företag där lönsamhet och tillväxt kombineras med hållbarhet, långsiktighet och samhällsnytta, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

I rapporten, som tas fram årligen, rankas företagen efter omsättning, bransch och omsättning per invånare i landet. Rapporten utgår från 2020 års siffror och här återfinns sektorn ”övrigt” som inkluderar bostadskooperationer, kooperativ företagsrådgivning, transporter och kommunikation. Här finns Riksbyggen bland topp tio, på plats nummer fyra. Totalt hamnar Sverige på tolfte plats i världen i den kooperativa rankingen.

– De kooperativa och ömsesidiga företagen utgör en stor och viktig del av näringslivet i Sverige. Att förena affärsnytta med demokratiska värderingar är viktigare än någonsin. En majoritet av Riksbyggens ägare är samtidigt våra kunder och det ställer höga krav på effektivitet, kvalitet och ökad hållbarhet, säger Christian Bengtzelius, föreningschef på Riksbyggen.

Totalt hade världens 300 största kooperativa och ömsesidiga företagen en omsättning på över 20 000 miljarder kronor. De tre största sektorerna för kooperativa och ömsesidiga företag i världen är lantbruk och livsmedelsindustri, försäkring och grossist- och detaljhandel.

De kooperativa och ömsesidiga företagens omsättning har ökat kontinuerligt under flera år, och ökningen är hela 130 miljarder kronor under de senaste fem åren, enligt Svensk Kooperation. År 2016 var den totala omsättningen 401 miljarder för att öka till 532 miljarder till år 2021. Enbart under 2021 ökade den kooperativa sektorns omsättning med 38 miljarder kronor.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll