Gå direkt till innehåll
Johanna Frelin, vd på Riksbyggen
Johanna Frelin, vd på Riksbyggen

Pressmeddelande -

Riksbyggen i samtal med Riksdagen om lösningar för ungas behov på bostadsmarknaden

Idag, den 23 oktober deltog Riksbyggens vd Johanna Frelin i Riksdagen för att diskutera hur vi kan underlätta för unga att etablera sig på bostadsmarknaden. Vi lade fram vårt förslag om Ungbolån som är ett startlån som underlättar bostadsköp för unga som saknar kapital för kontantinsatsen.

Tillsammans med Svensk Kooperation och andra kooperativa aktörer lyfte vi fram de specifika utmaningar unga står inför och den avgörande roll kooperativa företag spelar för att skapa hållbara och tillgängliga bostäder.

Tillsammans strävar vi efter lösningar som möter de ungas behov på dagens bostadsmarknad.

- Riksbyggen har idag flera initiativ som syftar till att minska trösklarna för unga vuxna att skaffa en egen bostad, både genom hyres- och köpealternativ. Idag lade vi fram vårt förslag om Ungbolån som är ett startlån som underlättar bostadsköp för unga som saknar kapital för kontantinsatsen.

    Exempel på förslag för att få in unga vuxna på bostadsmarknaden:

    Kooperativa hyresrätter – bo utan stort sparkapital: Riksbyggen bygger särskilda kooperativa hyresrätter för unga vuxna, t.ex. vid Lindholmshamnen i Göteborg. Här kan unga mellan 18 och 35 år teckna sig för hyresrätter utan att behöva ett stort sparkapital, med vissa av lägenheterna även utformade som co-living boenden.

    Ungbolån (statligt startlån): Riksbyggen föreslår ett statligt startlån för unga, kallat Ungbolån. Det liknar ett CSN-lån vilket skulle underlätta bostadsköp för unga som saknar kapital för kontantinsatsen.

    Hyrköp – hyr med möjlighet att köpa senare: För att hjälpa unga att få tillgång till bostadsrätter erbjuder Riksbyggen konceptet Hyrköp, där man hyr en bostadsrätt med möjlighet att köpa den efter en tid. Detta gör det möjligt för unga att successivt spara till en insats samtidigt som de bor

    Läs mer om våra initiativ på www.riksbyggen.se

    Ämnen

    Kategorier


    Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

    Kontakter

    Mira Lindahl

    Mira Lindahl

    Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31