Gå direkt till innehåll
Riksbyggen deltar i ny studie om 55-plussares behov för ett hälsosamt åldrande i bostaden

Pressmeddelande -

Riksbyggen deltar i ny studie om 55-plussares behov för ett hälsosamt åldrande i bostaden

Forskare vid Lunds universitet vill få ökad kunskap om hur möjligheten till ett aktivt och hälsosamt åldrande i bostaden ser ut hos 55-plussare, oavsett om de väljer att bo kvar eller flytta till en ny bostad. Riksbyggen hjälper till med rekryteringen av deltagare.

Den kommande enkät- och intervjustudien ingår i projektet RELOC-AGE och genomförs av forskare vid forskningscentrumet CASE (Centre for Ageing and Supportive Environments) vid Lunds universitet. Personer som är 55 år eller äldre och som är med i Riksbyggen Förtur eller står i bostadskö hos Karlshamnsbostäder kommer att bli tillfrågade om att delta i studien, oavsett nuvarande bostadsform. Studien startar i mars 2021 och deltagarna följs under två år framåt.

– Jag tycker att vi har god kunskap om hur vi utformar bostäder så att de är tillgängliga, välplanerade och med närhet till butiker, service och kommunikationer. Vi hoppas att studien ska ge svar på vilka andra värden som efterfrågas. För oss är det viktigt att erbjuda bostäder som ger ett bra liv för en ny fas i livet, säger Anders Ihse, affärsutvecklare på Riksbyggen.

Deltagarna kommer att besvara webbenkäter och ett urval blir kontaktade för uppföljande intervjuer på telefon. Frågorna kommer att handla om bostaden, hälsa och möjligheten till ett aktivt åldrande.

– Vi vill studera hur möjligheten till ett aktivt och hälsosamt åldrande påverkas över tid, beroende på om deltagarna väljer att bo kvar i sin bostad eller flytta under tiden som studien pågår. Det är viktigt att få en större förståelse för hur bostaden påverkar hälsan under den senare delen av livet. Kunskapen kan bidra till ett hälsosamt åldrande, säger Susanne Iwarsson, professor i gerontologi vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet.

Kunskapen från studien kan användas för att utveckla en bostadspolitik som hjälper människor att åldras på ett hälsosamt sätt i sin bostad.

– Genom att engagera sig i studien kan man vara med och påverka. Det är ett sätt att göra sin röst hörd, säger Anders Ihse på Riksbyggen.

Om Riksbyggens Bonum seniorboende
Ett urval av personer som är 55 år eller äldre och med i Riksbyggen Förtur kommer att bli tillfrågade om att delta i studien. En del av medlemmarna i Riksbyggen Förtur är intresserade av bostadskonceptet Bonum

Den första skissen till Riksbyggens Bonum seniorboende ritades 2006 och 2008 startades konceptet officiellt och är sedan dess en riktig framgångssaga. Behoven av fler bostäder för äldre accelereras av en åldrande befolkning. Fler seniorbostäder behövs också för att öka rörligheten på bostadsmarknaden och på så sätt kan det befintliga bostadsbeståndet användas på ett effektivare sätt.

Riksbyggens Bonum-koncept är marknadsledande på seniorbostadsrätter och vänder sig till hushåll där minst en person fyllt 55 år. I varje Bonumförening finns en Bonumvärd och medlemmarna har möjlighet att köpa en rad olika praktiska tjänster.

Det kan handla om allt från blomvattning när man är på semester till montering av hyllor eller att få fönsterna putsade. Tjänsterna betalas när man utnyttjar dem. Bonumvärden arrangerar även i samråd med de boende, träffar och sociala aktiviteter för att öka trivseln och gemenskapen. I föreningen finns det också både gemensamhetslokal och övernattningslägenhet för tillfälliga gäster.

Personer i Riksbyggen Förtur som bjuds in till studien behöver inte ha anmält intresse för Bonumkonceptet för att delta.

>>Läs pressmeddelandet från Lunds universitet

För mer information:
Anders Ihse, Riksbyggen, 0702–657844
anders.ihse@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll