Gå direkt till innehåll
Bild från fjolårets upplaga av Frihamnsdagarna där Riksbyggen deltog som partner.
Bild från fjolårets upplaga av Frihamnsdagarna där Riksbyggen deltog som partner.

Pressmeddelande -

Politiker och unga vuxna möts i Riksbyggens bostadssamtal under Frihamnsdagarna

I samband med byggandet av kvarteret i Lindholmshamnen i Göteborg har Riksbyggen gjort en bostadsundersökning och dialoggrupper för att ta reda på hur unga vuxna ser på sitt framtida boende. Den 26 augusti arrangerar Riksbyggen ett seminarium med utgångspunkt från undersökningen och i panelen deltar både lokalpolitiker, unga vuxna och representanter för Riksbyggen.

Riksbyggen deltar som partner i Frihamnsdagarna för andra året på raken. Riksbyggen kommer framför allt att belysa unga vuxnas situation på bostadsmarknaden under Frihamnsdagarna. Unga vuxna är en av de grupper som har det tuffast på bostadsmarknaden.

– Vårt seminarium under Frihamnsdagarna blir ett tillfälle där unga vuxna, politiken och Riksbyggen som representant för bostadsbranschen kan träffas och ha en dialog om utmaningarna att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg.

I seminariet deltar bland andra:

  • Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg
  • Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), kommunalråd Göteborg
  • Johanna Frelin, vd Riksbyggen
  • Unga vuxna som deltagit i Riksbyggens dialoggrupper

Seminariet arrangeras fredagen den 26/8 kl 13.00 – 13:40, scen Ebbe.

– På Riksbyggen ser vi fram mot att för andra året i rad vara en aktiv partner i Frihamnsdagarna. Riksbyggen vill som långsiktig samhällsbyggare och kooperativt företag arbeta för ett inkluderande och mer hållbart Göteborg och därför är det viktigt att delta i Frihamnsdagarna, säger Mikael Ahlén.

Frihamnsdagarna är en demokratisk mötesplats som är öppen för allmänheten att besöka, där samtal och idéer som leder till förändring kan uppstå. Frihamnsdagarna 2022 genomförs på Bananpiren i Göteborg 25-27 augusti.

Platsen blir Frihamnen på Bananpiren, en plats där Frihamnsdagarna ska kunna hållas under många år framöver. På sikt ska Frihamnsdagarna bli ungefär som i Almedalen eller Järvaveckorna. Tanken är att stärka demokratin genom att ge samhällsengagerade möjlighet att mötas, samtala och samskapa, ge plats för ohörda röster och samarbeten som kan bidra till att lösa dagens samhällsproblem.

Riksbyggens pågående bostadsprojekt i kvarteret Futura, med särskild inriktning på unga vuxna:

Khf Futura Clara 40 mindre bostäder, varav 8 co­living.
De 40 bostäderna i Futura Clara upplåts med kooperativ hyresrätt. Upplåtelseformen innebär att den kooperativa hyresrättsföreningen äger och styr sin fastighet. Förvaltningen sker i samarbete med Riksbyggen. Den som tecknar en kooperativ hyresrätt betalar en låg upplåtelseinsats och ”självkostnadshyra”. Upplåtelseinsatsen återbetalas vid avflyttning och lägenheten går tillbaka till föreningen.

Kollektivlägenheter (Co-Living)
Åtta av de 40 bostäderna i den kooperativa hyresrättsföreningen är kollektivlägenheter. Det innebär att 8 mindre bostäder bestående av ett rum och eget badrum delar på kök och vardagsrum. Här bor man själv tillsammans med andra. Co-living delen ligger i en egen byggnad. Lägenheterna är jämnt fördelade på de två övre våningarna. Centralt på varje plan finns ett ”nav” med gemensamma ytor som kök och vardagsrum för trivsel och social samvaro. I byggnadens bottenplan finns kvarterets gemensamhetslokal - som nyttjas gemensamt av alla boende i kvarteret.

Brf Futura Lindholmsallén 91 lägenheter (1–4 rok)
Första etappen. 91 välplanerade bostadsrättslägenheter. Allt från yteffektiva 1:or till rymliga 4:or. Nio av lägenheterna i föreningen kommer att bli så kallade Hyrköps-lägenheter för personer upp till 35 år. Hyrköp innebär att man har möjlighet att hyra en lägenhet med option att köpa den inom fem år. Lägenheterna ägs av Riksbyggen fram till en eventuell försäljning. 

Brf Futura Götaverksgatan 66 lägenheter (1–4 rok)
Tre av lägenheter i Brf Futura Götaverksgatan är Ungdomsettor och upplåts med mycket låg insats och högre månadsavgift än övriga bostadsrätter. Den som vill sälja sin ungdomsetta kan bara göra det till en annan ung vuxen i samma ålder till samma pris som hen köpt lägenheten för.

För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 63
mikael.ahlen@riksbyggen.se
Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 56 12
martin.lundblad@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll