Gå direkt till innehåll
Ökade kostnader för el, värme och avfall samt dubblerad kostnadsökning för vatten och avlopp

Pressmeddelande -

Ökade kostnader för el, värme och avfall samt dubblerad kostnadsökning för vatten och avlopp

Totalkostnaden för el, fjärrvärme, avfall samt vatten och avlopp har ökat med 11 procent under året. Det visar den senaste Nils Holgerssonrapporten, som kartlägger avgifter och taxor i hela landet. Det är VA (vatten och avlopp) och el som står för de största ökningarna med 7,9 respektive 17,7 procent.

Stor skillnad mellan kommunerna – dyrast för boende i Nordanstig – lägst för Luleborna
Totalkostnaden för el, fjärrvärme, avfall och VA har ökat med 11 procent under det senaste året. Skillnaden mellan de billiga och de dyra kommunerna ökar. Dyrast är det för boende i Nordanstig som i snitt betalar 3 226 kronor per lägenhet och månad jämfört med boende i Luleå som betalar 1 917 kronor.

Figur 1: Dyraste och billigaste kommunerna för el, fjärrvärme, avfall samt vatten och avlopp

- Det senaste årets kostnadsökningar sätter en enorm press på hushållen och fastighetsföretag som redan är hårt pressade av inflation och kraftigt stigande räntor. Det här är nödvändiga tjänster i ett hushåll och inget som går att göra avkall på, säger Louise Wall, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Sedan år 2000 har prisökningen för Nils Holgersson varit hela 120 procent jämfört med en inflation på totalt 53 procent.

Figur 2: Ökning el, värme, avfall och VA sedan år 2000
NH slutrapport 2023


Figur 2: Ökning el, värme, avfall och VA sedan år 2000.

Kostnadsökningen för vatten och avlopp dubblerad på ett år
Kostnadsökningen för VA har dubblerats till 7,9 procent i år jämfört med 3,8 procent förra året men det ser olika ut runt om i landet. 103 kommuner höjer kostnaderna för VA med 10 procent eller mer, 51 kommuner har oförändrad taxa och fyra kommuner sänker sin taxa. Mest betalar boende i Tjörn med en snittkostnad på 11 062 kronor per lägenhet och år jämfört med Solna kommun där de boende betalar 1 891 kronor per lägenhet och år.

- Fastighetsägare och hushåll måste kunna lita på att samhällsaktörer, till exempel inom vatten och avlopp arbetar långsiktigt och strukturerat. Systemen för vatten och avlopp ska hålla i 100 år. Då är det inte rimligt med dessa chockhöjningar, säger Louise Wall, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Höjningarna i de 10 största kommunerna ligger i linje med rikssnittet men tre kommuner sticker ut – Norrköping, Malmö och Örebro – där den gemensamma nämnaren är att både fjärrvärme och elnätet ägs av Eon.

- Nätföretaget har inte några konkurrenter och som konsument kan du inte påverka vilket nät eller leverantör som du tillhör. Även fjärrvärmenätens monopolliknande ställning gör konsumenten utsatt. Skillnaderna i pris är stora mellan olika nät och här vill vi se en ökad transparens kring prissättningen, säger Louise Wall.


Figur 3: Kostnadsökningar i de 10 största kommunerna

Om Nils Holgerssongruppen
Sedan år 1996 ger Nils Holgerssongruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp. Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta. Statistiken i denna rapport har hämtats från Svenskt Vatten, Energimarknadsinspektionen, Energiföretagen Sverige, statistikmyndigheten SCB samt genom egen insamling.


Kontakt:
Louise Wall, ordförande Nils Holgerssongruppen, 070-7376040
Thomas Folkesson, EKAN-gruppen, 070-556 02 58

Presskontakter:
Kenny Fredman, Presschef, Bostadsrätterna, 076-520 10 04kenny.fredman@bostadsratterna.se Niklas Stavegård, Kommunikationschef, Fastighetsägarna, 072-738 22 27 niklas.stavegard@fastighetsagarna.se
Kawa Zolfagary, Pressekreterare, HSB Riksförbund, 072-205 59 62 press@hsb.se
Gilda Romero, Pressekreterare, Hyresgästföreningen, 010-459 10 70 press@hyresgastforeningen.se
Mira Lindahl, Presschef, Riksbyggen, 070-258 36 38 mira.lindahl@riksbyggen.se
Anna Weihe, Pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 070-721 20 11 anna.weihe@sverigesallmannytta.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll