Pressmeddelande -
Obligatorisk samverkan fel väg att gå
Ett statligt utredningsförslag innebär att fastighetsägare ska tvingas in i lokal samverkan med tillhörande avgifter. Fel väg att gå anser Riksbyggen och menar istället att grunden för väl fungerande samverkan är frivillighet och lokalt engagemang för en plats.
Den 17 januari presenterades den statliga utredningen om åtgärder för stärkt trygghet i den byggda miljön sitt förslag Avgift för områdessamverkan. Förslaget innebär att fastighetsägare, som exempelvis bostadsrättsföreningar, ska tvingas in i samverkan och betala en obligatorisk avgift.
- Riksbyggen är kritiska till utredningsförslaget. Vi får inte tryggare bostadsområden genom obligatorisk samverkan. Grunden för väl fungerande samverkan är frivillighet och lokalt engagemang för platsen. Då engagerar sig de aktörer som har bäst möjlighet att jobba med områdets utveckling. Det hade varit önskvärt om utredningen istället undersökt hur frivillig platssamverkan kan främjas, säger Johanna Bjurskog, hållbarhetschef på Riksbyggen.
Utredningen föreslår att fastighetsägare ska bidra till ökad trygghet i ett område genom att finansiera åtgärder som ordningsvakter, beskärning av buskage, förbättrad belysning och evenemang där grannar får möjlighet att umgås och lära känna varandra.
- Åtgärder för att öka tryggheten i ett bostadsområde är oerhört viktigt. Men, det måste vara upp till varje fastighetsägare vilka åtgärder som ska vidtas och vilka kostnader som kan avsättas för det. Förutsättningarna ser olika ut. Riksbyggen förvaltar bostadsrättsfastigheter åt tusentals bostadsrättsföreningar runt om i landet. En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening utan vinstsyfte, där mycket av arbetet sker ideellt. En del av de åtgärder utredningen nämner är självklara för bostadsrättsföreningar som Riksbyggen förvaltar, men andra är rimligt att kommun och polis hanterar, säger Johanna Bjurskog.
Läs mer Riksbyggens bostadspolitiska arbete på Riksbyggen Opinion.
Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:
• Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
• Politiska insatser som säkrar byggandet – och arbetstillfällen. Förutsättningarna för att bygga har ändrats dramatiskt med lägre köpkraft, ökad osäkerhet och högre priser, räntor etc. Vi samhällsbyggare efterfrågar stabila och långsiktiga spelregler och ser gärna att bostadsföretag, stat och kommun samverkar kring lösningar, också avseende finansiering.
• Införande av gränsvärden i klimatdeklarationer för nyproduktion av bostäder.
• Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
• Effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för att öka bostadsbyggandet – Bygg i Tid.
Ämnen
Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.