Gå direkt till innehåll
Ny rapport om bostadsmarknaden i Europa – 5 Minuter med Johanna Ode

Pressmeddelande -

Ny rapport om bostadsmarknaden i Europa – 5 Minuter med Johanna Ode

Nyligen släppte den europeiska organisationen Housing Europe, där Riksbyggen är medlemmar, rapporten State of Housing EU. Johanna Ode berättar om rapporten och varför Riksbyggen har ett europeiskt engagemang. Avsnittet streamades live på Riksbyggens Facebooksida torsdagen den 15 april.

– Avsnittet handlar också om några av de bostadsfrågor som finns på EU's agenda just nu, bland annat en översyn av regelverket för att ge stöd till gröna åtgärder vilket är en högaktuell fråga även i Sverige, säger Johanna Ode.



Johanna Ode är Riksbyggens bostadspolitiska expert. Johanna sänder live veckovis på Riksbyggens Facebookkanal och pratar om de senaste händelserna inom bostadspolitiken och Riksbyggens arbete på området. Programmet ger en snabb inblick i aktuella frågor. Välkommen att titta!

Riksbyggens har tagit fram ett förslag till grönt stöd för bostadsrättsföreningar:

- En subvention med 30 procent av arbetskostnaderna.
- Halverad fastighetsavgift de första fem åren.
- Statliga kreditgarantier för investeringslån.
- Stöd ska ges för åtgärder inom fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.

För att stödet verkligen ska göra nytta måste det vara enkelt att använda, liknande ROT-avdraget.

– Det finns idag en outnyttjad potential i bostadsrättsföreningarnas byggnader och tillhörande gårdar. Med ett statligt stöd skulle bostadsrättsföreningar runt om i landet både kunna rusta byggnaderna bättre för klimatförändringar och investera i åtgärder som ger energieffektivisering, ökad biologisk mångfald och främjar cirkulär ekonomi, säger Johanna Ode.

Läs mer om förslaget för Grönt stöd och Riksbyggens undersökning

För mer information:

Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll