Gå direkt till innehåll
Blivande Brf Sydney vid Masthuggskajen. Bild: Kanozi Arkitekter
Blivande Brf Sydney vid Masthuggskajen. Bild: Kanozi Arkitekter

Pressmeddelande -

Masthuggskajen nominerad till World in Property Awards

Masthuggskajen är en av fyra nominerade till World in Property Awards. Riksbyggen är en av aktörerna bakom utvecklingen av Masthuggskajen och kommer totalt att bygga drygt 500 bostäder i den nya stadsdelen. Totalt blir det cirka 1 300 bostäder och 5 000 – 6 000 arbetsplatser vid Masthuggskajen med fokus på hållbar statsutveckling. Vinnaren i World in Property Awards presenteras på Fastighetsgalan den 9 februari.

– Det är väldigt roligt med nomineringen, på Riksbyggen är vi både glada och stolta. Projektet vid Masthuggskajen är ett av de största stadsutvecklingsprojekten i Göteborg just nu och Riksbyggen tar med sig sitt stora kunnande inom hållbarhet in i utvecklingsarbetet, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

World in Property Award är ett rikstäckande pris som delas ut till ett bolag eller ett projekt som gör, eller kommer att göra, ett extraordinärt avtryck på den svenska fastighetsmarknaden.

Pristagaren visar på visionärsskap, framtidstro, mod och samhällsnytta i sitt arbete med stadsutvecklingsprojekt antingen inom bostadsområdet eller inom den kommersiella sektorn.

Masthuggskajen har tidigare fått pris för ”Årets Citylab-projekt” med motiveringen att projektet är en ”influencer” inom hållbar stadsutveckling och har ett innovativt fokus på social hållbarhet".

– Det som är unikt för utvecklingen av Masthuggskajen är helhetsgreppet som tas av samtliga aktörer för att tillsammans utveckla en mer hållbar stadsdel. Hållbarhet är både stort och litet och framför allt behövs samarbete på alla nivåer för att vi ska nå ökad hållbarhet som gör skillnad, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Riksbyggens första projekt vid Masthuggskajen är Brf Sydney
Brf Sydney får cirka 128 lägenheter och i entréplanet blir det lokaler, bland annat en välsorterad livsmedelsbutik om hela 1 400 kvadratmeter. Säljstarten i Brf Sydney är planerad till våren 2022 med byggstart under hösten.

Stort fokus ligger på att skapa en levande stadsdel med liv och rörelse. Det kommer bland annat att bli en livsmedelsbutik och 4-5 affärslokaler i markplan. Sammanlagt blir det cirka 128 lägenheter i ett hus med nio våningsplan.

Masthuggskajen anlades i slutet av 1800-talet och det blev möjligt för oceangående fartyg att lägga till inne i stan. Härifrån skeppades allt från timmer till telefoner ut över världen. Den ökande fartygstrafiken fick handeln att blomstra och nya impulser kom in från när och fjärran. Riksbyggen namnger sina kvarter efter hamnstäder som fartygen från Masthuggskajen besökte.

Lägenheterna i Brf Sydney blir i varierade storlekar, från 30 till drygt 145 kvm. Inflyttningen är planerad att ske under början av 2025.

Nya landmärken vid Masthuggskajen tar form
Riksbyggen och Elof Hansson Fastigheter har i samverkan med Göteborgs Stad genomfört parallellt arkitektuppdrag avseende kvarteret F2 på Masthuggskajen, Göteborg. I kvarteret kommer ett bostadshus om 16 våningar med kommersiella lokaler i de två nedersta våningarna att uppföras. Riksbyggens del i projektet avser våning 8-16 och totalt cirka 80 lägenheter med bostadsrätt. Uppdraget att utforma projektet har gått till LINK Arkitektur.

– Vi har nu tagit ett stort steg på vägen för ett genomförande av projektet. Riksbyggen vill vara med och skapa ett levande kvarter med både bostäder och kommersiella lokaler vid Masthuggskajen. Det blir också ett högt hus och det ställer stora krav på den arkitektoniska utformningen. Utsikten från huset kommer att bli fantastisk, säger Mikael Ahlén,

För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 63

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll