Gå direkt till innehåll
Johanna Frelin, vd Riksbyggen.
Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

Pressmeddelande -

”Kooperativa företag bygger samhället och gör skillnad”

De 100 största kooperativa och ömsesidiga företagen har tillsammans en årlig omsättning på 466 miljarder kronor och nära 100 000 anställda. Tidigare i år tillträdde Johanna Frelin som vd för Riksbyggen, med ledarerfarenheter från bland annat SVT och privata företag, men som nu för första gången i sin karriär leder ett stort kooperativt företag. Vad är egentligen skillnaden?

– Ett kooperativt företag har i sitt DNA att verka för ett långsiktigt, demokratiskt och mer hållbart näringsliv och som bidrar till en sund samhällsutveckling. När det gäller Riksbyggens verksamhet så handlar det bokstavligt talat om samhällsbyggande, vi är med och bygger Sverige kvarter för kvarter och stannar sedan kvar och tar hand om husen, säger Johanna Frelin.

Vilka är likheterna med att leda privata företag?

– Som i alla företag gäller det att vara lönsam och ha tillväxt. Utan en stark ekonomi går det inte att göra nytta vare sig för kunder eller samhälle. På Riksbyggen har vi nu under hösten utarbetat en ny strategi för att få finansiella muskler att öka vårt bostadsbyggande med 20 procent, berättar Johanna.

Något annat som du tycker sticker ut med kooperativa företag?

– Innovation och nytänkande är en viktig motor i de kooperativa företagen, i stort och smått. Riksbyggen har varit först med att bygga med betong med 30 procent lägre klimatpåverkan och de här veckan har vi gått ut med nyheten att vi erbjuder coronasäkra lägenhetsvisningar med hjälp av robotar, säger Johanna.

Vecka 47 är den kooperativa veckan
Framgångsrika stora kooperativa och ömsesidiga företag finns i många olika delar av näringslivet – boende, lantbruk, försäkring, bank, detaljhandel och skog är några. Totalt omsatte de 100 största kooperativa företagen och de största ömsesidiga företagen under förra året 466 miljarder kronor, motsvarande cirka 10 procent av Sveriges BNP. Företagen har tillsammans närmare 100 000 anställda.

Fakta om den kooperativa sektorn
Svensk Kooperation har samlat in och sammanställt fakta som ger unik kunskap om den kooperativa sektorn i Sverige. Undersökningen omfattar de 100 största ekonomiska föreningarna samt de nio rikstäckande ömsesidiga bolagen i Sverige.

De 100 största ekonomiska föreningarna hade 2018 en sammanlagd omsättning på 287 miljarder kronor och de nio rikstäckande ömsesidiga bolagen hade under samma period en sammanlagd premieintäkt och premieinkomst på 179 miljarder kronor. Uppgifter har hämtats från offentliga register och databaser, årsredovisningar och företags hemsidor.

På svenskkooperation.se finns en rapport och en databas med presentationer av kooperativa företag. Där finns stora möjligheter att sortera, filtrera och jämföra företagen som ingår i rapporten utifrån olika parametrar.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll