Gå direkt till innehåll
Bild Riksbyggen/Adore Adore
Bild Riksbyggen/Adore Adore

Pressmeddelande -

Klart för byggstart av Riksbyggens Brf Sydney vid Masthuggskajen

Riksbyggen har tagit beslut om att starta byggandet av Brf Sydney vid Masthuggskajen i Göteborg. Ett officiellt första spadtag är planerat att ske i januari 2023. Projektet finansieras fullt ut med egna medel. Entreprenadavtal har tecknats med Skanska för genomförande av projektet. Brf Sydney blir Riksbyggens första kvarter på Masthuggskajen och får 127 lägenheter och hållbarhet finns med genom projektets alla steg. Det nya kvarteret byggs till exempel med klimatförbättrad betong och på taken blir det både sedumväxter och solceller. I entréplanet blir det lokaler, bland annat en välsorterad Coop-butik om hela 1 800 kvadratmeter.

– Det känns fantastiskt roligt att Riksbyggen kan starta byggandet av Brf Sydney samtidigt som många andra aktörer drar i handbromsen. Riksbyggen som kooperativt företag arbetar långsiktigt med att bidra med fler bostäder till Göteborg även när tiderna är osäkra. Utvecklingen av Masthuggskajen är ett av de största stadsutvecklingsprojekten i Göteborg och totalt kommer Riksbyggen att uppföra drygt 500 bostäder här, säger Anders Johansson, biträdande marknadsområdeschef Riksbyggen i Göteborg.

Läs mer om Brf Sydney

Många satsningar görs för att underlätta en mer hållbar vardag mitt i Göteborg.

– Coopbutiken blir en fantastisk bekvämlighet och service till alla boende och de som arbetar i stadsdelen, som nu kommer kunna handla mer hållbart, säger Anders Johansson.

Livsmedelsbutik blir en viktig och central del för att skapa en levande stadsdel. Butiken beräknas öppna under 2025.

Enklare att transportera sig mer hållbart.
I Brf Sydney finns många åtgärder för att göra det lättare att välja cykel som transportmedel. I källarplanet finns ett välutrustat cykelgarage som bekvämt nås via en cykelramp, inget krångel i trappor och hissar. Här kommer det också att finnas olika typer av cyklar att hyra som till exempel lastcyklar. Att bo här kommer bli enkelt och bekvämt mitt i city.

– Vi planerar för en liten cykelverkstad, som gör det enkelt att pumpa däcken, meka och fixa en punktering själv om man vill. Det blir både enkelt att dela och byta grejer med varandra. I föreningens verkstads- och bytesrum kommer det finns verktyg, maskiner, stegar och annat som alla medlemmar kan låna, säger Anders Johansson.

Lägenheter för olika målgrupper – Hyrköp för unga vuxna
Lägenheterna blir i varierade storlekar, från 30 till 145 kvm.

– Det blir allt ifrån 12 större taklägenheter med generösa terrasser till 13 mindre lägenheter som skapas för unga vuxna. Dessa mindre lägenheter erbjuds med möjlighet till hyrköp, vilket innebär att man som boende hyr lägenheten av Riksbyggen och kan därefter, när privatekonomin blir större, köpa lägenheten till ett förutbestämt pris, säger Anders Radne, sälj och marknadsansvarig på Riksbyggen.

Fördelningen av hyrköpslägenheterna sker under 2024. Inflyttningen är planerad att ske från slutet av 2024 till våren 2025.

Läs mer om Hyrköp

För mer information:
Anders Johansson, biträdande marknadsområdeschef Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 56,
anders.c.johansson@riksbyggen.se
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef Riksbyggen i Göteborg, 070-587 24 04,
mikael.ahlen@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll