Gå direkt till innehåll
Anna Thore (S) överlämnade Kalmar kommuns klimatpris för 2021 till Emma Järvholm Höglander, projektledare på Riksbyggen Sydost. På plats var även Karin Hoberg och Magnus Laneborg från Riksbyggen. Foto: Birgitta Hultman, Barometern
Anna Thore (S) överlämnade Kalmar kommuns klimatpris för 2021 till Emma Järvholm Höglander, projektledare på Riksbyggen Sydost. På plats var även Karin Hoberg och Magnus Laneborg från Riksbyggen. Foto: Birgitta Hultman, Barometern

Pressmeddelande -

Kalmar kommuns klimatpris till Riksbyggen för återbruk och cirkulär ekonomi

Riksbyggen Bostad Sydost har tilldelats Kalmar kommuns klimatpris. I samband att de sk Liljas-lokalerna rivs, för att ge plats för kommande bostäder, ser Riksbyggen till att material som WC-stolar, takarmaturer och köksinredning kan återanvändas. Priset utgjordes av blommor, diplom och en check på 15 000 kronor.

– Det är både jättekul och en ära att priset gick till Riksbyggen. Det är både roligt och viktigt att arbeta för återbruk och en cirkulär ekonomi, det är ett steg mot ett mer hållbart byggande, säger Emma Järvholm Höglander, projektledare på Riksbyggen.

Riksbyggen har i och med sitt arbete med cirkulär ekonomi tidigt gjort en återbruksinventering och därefter startat upp ett samarbete med Återbruket i Kalmar kommun. Återbruket har därefter monterat ut den inventarier som bedöms kunna få

ett nytt liv i någon annans verksamhet eller bostad, till exempel WC-stolar, handfat och köksinredning. Materialet har sedan tagits omhand av Återbruket, som i sin tur har sålt det vidare.

– Vi har haft ett mycket bra samarbete med Återbruket i Kalmar. Projektet växte och blev större än av vi från början räknat med. Vi tar med oss erfarenheterna vidare till kommande projekt, berättar Emma.

När de nya bostäderna kommer byggas räknar Riksbyggen med att kunna använda delar av den gamla byggnaden. Bland annat ledstänger och tegel samt kalksten från de tidigare innerväggarna

– Vinstpengarna kommer att skänkas för någon form av hållbarhetsåtgärd inom det kommande bostadsprojektet, till exempel en bikupa, säger Emma.

Rivningen av gamla Liljas-lokalen beräknas börja efter sommaren och byggstarten av de nya lägenheterna planeras till hösten 2022. Sammanlagt planerar Riksbyggen att bygga 180 nya bostäder vid Liljas.

Om priset:
Kalmar kommun delar genom Vatten- och miljönämnden årligen ut ett externt klimatpris. Priset kan erhållas av enskild person, grupp, förening, forskare, organisation eller företag verksamma i kommunen som geografiskt område.

Syftet med priset är att lyfta fram och belöna förebilder och goda exempel. Tilldelningen av priset har också ett syfte att stimulera till att utveckla metoder och arbetssätt som förstärker arbetet på olika arenor inom samhället.

För mer information:

Magnus Laneborg, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Sydost, 048-05 78 31

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll