Gå direkt till innehåll
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för Affärsområde Bostad,
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för Affärsområde Bostad,

Pressmeddelande -

Initiativet Bygg i Tid vill korta ledtiderna för ett ökat byggande

Den 1 juni lanserades ett nytt initiativ Bygg i Tid med målet att effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för ett ökat bostadsbyggande. Bakom initiativet står Riksbyggen, JM, Skanska, Aros Bostadsutveckling och K-Fastigheter.

– Vi fem bostadsutvecklare har tillsammans lång erfarenhet av de kommunala handläggningsprocesserna, olika tolkningar av regelverk och regionala kulturer kring byggande. Det är tveklöst så att det blivit svårare, dyrare och mer krävande för att få grönt ljus för att bygga de bostäder som kommunen ändå behöver för att kunna utvecklas. Stat och kommun behöver bli en del av lösningen tillsammans med oss som utvecklar och bygger, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och en av initiativtagarna till det nystartade samarbetet i en kommentar till lanseringen.

Utgångspunkten för Initiativ Bygg i Tids samverkan är en rapport som Evidensgruppen tagit fram på uppdrag av gruppen. Rapporten slår fast att sedan år 2015 har den genomsnittliga ledtiden för ett nytt byggprojekt ökat från 45 månader till 57. En ökning av den kommunala handläggningstiden med i snitt 12 månader på fem år.

Initiativet Bygg i Tid vill genom opinionsbildning, kunskapsspridning och bred intressentdialog uppmärksamma det problematiska i att det tar allt längre tid att få kommunalt klartecken för att bygga nya bostäder.

Evidens-rapporten visar att längre ledtider leder till att färre bostäder byggs, att fler hamnar utanför bostadsmarknaden och att de bostäder som väl finns blir onödigt dyra.

– Det är en olycklig utveckling för både bostadsrätts- och hyresmarknaden. Som bostadsutvecklare upplever vi en tilltagande oförutsägbarhet i ett allt trögare system. Denna utveckling påverkar en lång rad områden, som arbetsmarknad, segregation, företagande och möjlighet att studera. Problemet angår redan alla även om det inte omedelbart märks. Vi upplever att många kommuner, som också vill framåt, delar den här bilden. Nu vill vi finna nya lösningar med alla de som berörs, säger Initiativets ordförande Nancy Mattsson, projektutvecklingschef, JM.

Aros Bostadsutveckling, Riksbyggen, K-Fastigheter, Skanska och JM har gått samman för att med gemensamma krafter få en mer initierad och konstruktiv samhällsdebatt om var problemen ligger. Och hur de kan åtgärdas.

Hela rapporten från Evidensgruppen finns att läsa på www.initiativetbyggitid.se

För mer information:
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för Affärsområde Bostad, 08-698 42 18
marten.lilja@riksbyggen.se
Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92
johanna.bjurskog@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll