Gå direkt till innehåll
Fr v Daniel Sartiala, projektledare Riksbyggen, Alexander Eklöw, affärschef ombyggnad, Mikael Johansson, ordförande Brf Göteborgshus 38, Stefan Henriksen, ledamot Göteborgshus 38 och Martin Landström, projektchef Riksbyggen.
Fr v Daniel Sartiala, projektledare Riksbyggen, Alexander Eklöw, affärschef ombyggnad, Mikael Johansson, ordförande Brf Göteborgshus 38, Stefan Henriksen, ledamot Göteborgshus 38 och Martin Landström, projektchef Riksbyggen.

Pressmeddelande -

Grönt ljus för jättesatsning på solceller i Brf Göteborgshus 38

Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 genomför ett takbyte och kommer samtidigt att installera en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening. Fredagen den 29 november togs det slutgiltiga beslutet av föreningen att installera åtta solcellsanläggningar med en sammanlagd beräknad produktion 700 000 kWh/år.

Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 ligger i Hisings Kärra i Göteborg och har 431 lägenheter i 16 huskroppar. Totalt ska 13 500 kvm tak bytas och i samband med det installeras åtta solcellsanläggningar.

– Det ska bli både roligt och spännande att vi nu kan starta projektet. För vår bostadsrättsförening är detta ett mycket viktigt projekt, vi vill producera egen el både för att minska våra elkostnader och samtidigt minska föreningens påverkan på miljön, säger Mikael Johansson, ordförande i Riksbyggens Brf Göteborgshus 38.

– Från Riksbyggens sida är vi mycket glada över ett slutgiltigt klartecken för projektet. Förberedande arbeten påbörjas direkt och sedan sätter vi igång för fullt efter årsskiftet. Det här är ett väldigt spännande och viktigt projekt och visar vilket stort engagemang det finns för hållbarhetsfrågorna i många bostadsrättsföreningar, säger Martin Landström, projektchef för Riksbyggen Ombyggnad Göteborg.

Den installerade effekten i de åtta solcellsanläggningar är cirka 800 kW som sammanlagt beräknas producera 700 000 kWh/år. Totalt innehåller anläggningarna 2 600 solceller.

– Ett viktigt uppdrag för Riksbyggen är att hjälpa bostadsrättsföreningarna att underhålla och utveckla sina fastigheter och samtidigt bli mer hållbara. Installationen av solcellsanläggningar i befintliga fastigheter har ökat kraftigt de senaste åren. Både tekniskt, ekonomiskt och regelverksmässigt är det idag möjligt att på ett ansvarsfullt sätt installera solceller på bred front, Martin Landström, projektchef Riksbyggen.

Projektet med takbyte och installation av solceller Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 kommer att starta efter årsskiftet 2020. Föreningen har erhållit investeringsstöd från Länsstyrelsen på 30 procent av investeringskostnaden för solcellerna. Projektet kommer att följas av Chalmers Tekniska Högskola och av forskningsinstitutet Rise som också kommer att vara stöd och bollplank.

För mer information:
Martin Landström, projektchef Riksbyggen, 031-704 68 58.

Hela Riksbyggens verksamhet ska genomsyras av hållbarhet!
Riksbyggen arbetar med Agenda 2030 och ska bidra till att uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Exempel:

Under 2018 utsågs Riksbyggen till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31