Gå direkt till innehåll
Grönt ljus för byggandet av nytt trygghetsboende i Fagersta

Pressmeddelande -

Grönt ljus för byggandet av nytt trygghetsboende i Fagersta

Kommunfullmäktige i Fagersta har tagit beslut om byggandet av ett nytt trygghetsboende i kommunen. Trygghetsboendet byggs i centrala Fagersta med upplåtelseformen Kooperativ Hyresrättsförening och projektet genomförs i samarbete med Riksbyggen. Preliminärt kan inflyttning ske under 2023.

– Intresset för ett nytt Trygghetsboende är stort, närmare 400 personer har redan anmält intresse i den enkät som tidigare skickats ut. Under lång tid har det efterfrågats centralt belägna flerbostadshus för äldre och vi är därför glada över att kunna genomföra projektet tillsammans med Riksbyggen, säger Marino Wallsten, kommunalråd i Fagersta kommun.

– Vi är mycket glada över det stora intresset och det bekräftar att det finns ett stort behov av den här typen av Trygghetsboende i Fagersta. Det här ger förutsättningar att gå vidare i rask takt och vi planerar för en byggstart redan i år, säger Hans Ollman som är affärsutvecklare för boende för äldre på Riksbyggen.

Trygghetsboendet vänder sig till personer som är 65+ och planeras att få 47 lägenheter.

– Många äldre vill flytta från sina villor men hittar inget bra alternativ idag och vi ser vi en möjlighet för kommunen att bredda serviceutbudet för den målgruppen och samtidigt skapa flyttkedjor, säger Marino Wallsten.

Trygghetsboendet planeras att byggas i centrala Fagersta, öster om Coops parkering och Vårdboendet Malmen. Lägenheterna byggs i olika storlekar, från 1-3 rum och kök med inglasade balkongen. I boendet kommer det att finnas en gemensamhetslokal och en trevlig utemiljö för att underlätta sociala aktiviteter. Byggstarten är planerad till fjärde kvartalet 2021.

– Genom byggandet av Trygghetsboende frigörs många villor som unga familjer kan flytta till vilket är viktigt för kommunens fortsatta utveckling, säger säger Marino Wallsten

Nästa steg i processen är att utifrån det underlag som tagits fram ta beslut i kommunfullmäktige (KF).

Om kooperativa hyresrättsförening för äldre
Riksbyggen har under de senaste 30 åren etablerat kooperativa hyresrättsföreningar i tio procent av landets kommuner. I koncept med kooperativ hyresrättsförening (KHF) boende för äldre, stiftas en förening gemensamt av kommunen och Riksbyggen som i samarbete skapar moderna och värdiga vård- och omsorgsboenden samt trygghetsboende, helt styrt av kommunens behov.

Bildandet av en kooperativ hyresrättsförening är bra för de kommuner som vill ha ett alternativ till traditionellt, kommunalt fastighetsförvaltande och samtidigt möta ett ökande vård- och omsorgsbehov samt tillgodose efterfrågan av trygghetsboenden. Att bo i en kooperativ hyresrätt ger också de boende ett inflytande över sitt boende och inträdesavgiften är låg.

För mer information:
Hans Ollman, ansvarig affärsutveckling boenden för äldre Riksbyggen, tel 070-279 32 91

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll