Gå direkt till innehåll
Riksbyggens Brf Viva, Guldheden, Göteborg
Riksbyggens Brf Viva, Guldheden, Göteborg

Pressmeddelande -

Göteborg visar vägen mot framtidens smarta stad - Brf Viva ett av exemplen

Göteborg står i veckan värd för ett internationellt projektmöte för EU-satsningen IRIS Smart Cities. Projektets syfte är att utveckla och sprida smarta lösningar som bidrar till att göra europeiska städer mer energieffektiva, hållbara och attraktiva. Riksbyggens Brf Viva är ett av de projekt som ska inspirera till mer hållbara och smarta städer.

Mötet hålls på Chalmers campusområde i Johanneberg där deltagarna får möjlighet att besöka flera av projektets testarenor.

– Campus Johanneberg är vårt demonstrationsdistrikt inom IRIS Smart Cities. Här testas lösningar och koncept som sedan kan kopieras och användas på andra ställen inom staden, men även i andra europeiska städer.säger Eva Pavic, projektledare på Johanneberg Science Park, som samordnar projektet på uppdrag av Göteborgs Stad.

– Det är mycket roligt att vi på Riksbyggen kan vara med och dela med oss av vår kunskap kring ett mer hållbar byggande i europeiskt samarbete. I Brf Viva i Göteborg har vi många konkreta exempel på nya lösningar, bland annat när det gäller energilagring, som vi hoppas kunna ta vidare till fler bostadsprojekt och inspirera andra aktörer att ta efter, säger Michael Ekberg, regionchef för Riksbyggen Bostad Väst.

Smarta energiprojekt på gångavstånd
Inom gångavstånd finns bland annat Riksbyggens Positive Footprint Housing-projekt. Här testas bland annat återanvändning av begagnade bussbatterier för energilagring. Batterierna kommer från elbussarna på linje 55 med stöd i finansieringen från IRIS Smart Cities. Brf Viva är under pågående och kommer att bestå av sammanlagt 132 bostadsrätter. I Brf Viva testar Riksbyggen mycket mer än nya energilösningar, här testas till exempel en helt ny typ av betong med betydligt lägre klimatpåverkan och olika former för ökad social hållbarhet.

Starka innovationsmiljöer i Göteborg

– En av anledningarna till att Göteborg valts ut som en lighthouse-stad i IRIS Smart Cities är just att vi har starka innovationsmiljöer där forskning och tester av nya idéer och projekt har pågått under lång tid, säger Gunilla Åkerström, ansvarig för Göteborgs Stads innovationsprogram.

Kartläggning pågår
Projektet IRIS Smart Cities startade i oktober 2017 och just nu pågår arbetet med att kartlägga goda exempel från de tre lighthouse-städerna Göteborg, Nice (Frankrike) och Utrecht (Nederländerna). Smarta lösningar inom till exempel energieffektivisering, öppna data och infrastruktur ska sedan utvecklas och implementeras i fyra följestäder: Vaasa (Finland), Alexandroupolis (Grekland), Santa Cruz de Tenerife (Spanien) och Foscani (Rumänien). I varje stad deltar flera företag och organisationer och representanter för samtliga 43 parter kommer till mötet i Göteborg den 27 - 29 mars för att dela med sig av sina erfarenheter samt att slipa på färdplanen framåt. Det kommer också att bli tillfälle för deltagarna att göra studiebesök på de närliggande HSB Living Lab, Electricity och Brf Viva.

- Jag ser fram emot ett konkret kunskapsutbyte med våra europeiska kollegor där vi alla kan lära av varandra för att våra städer ska bli smartare, säger Eva Pavic.

IRIS Smart Cities 2nd Consortium Plenary Board

När: 27-29 mars
Var: Sven Hultins Gata 9

Representanter för media är välkomna att delta på delar av mötet. Kontakta Eva Hellberg, eva.hellberg@johannebergsciencepark.com, tel +46 709 58 21 10, för mer information.

FAKTA
Göteborg – Lighthouse City. I Göteborg samarbetar nio parter i IRIS Smart Cities – Göteborgs Stad, Johanneberg Science Park, Akademiska hus, Chalmers, HSB, Metry, Trivector, Tyréns och Riksbyggen. Även RISE och IMCG ingår i projektet på ett mer övergripande internationellt plan. Johanneberg Science Park har den samordnande rollen i Göteborg på uppdrag av Göteborgs Stad. Hela projektet har en budget på 170 miljoner svenska kronor under fem år.

Läs mer om projektet IRIS Smart Cities

EU Smart Cities & Communities och Lighthouse

Projektet finansieras genom Smart Cities & Communities, Lighthouse-projekt inom programmet Horizon2020. 

Forskning inom Positive Footprint Housing, PFH, ligger till grund för Brf Viva. PFH är tvärvetenskaplig forskning för helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling. Projektet ska resultera i ökad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet där vunna insikter och lärdomar får sin första praktiska tillämpning i Brf Viva. Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE, Research Institutes of Sweden.

Kontaktpersoner
Michael Ekberg, regionchef för Riksbyggen Bostad Väst.
Tel: +46 31704 56 02 michael.ekberg@riksbyggen.se

Eva Pavic, projektledare, Johanneberg Science Park
Tel: +46 721 63 28 64. E-post: eva.pavic@johannebergsciencepark.com

Eva Hellberg,kommunikationsansvarig, Johanneberg Science Park
Tel: +46 709 58 21 10. E-post: eva.hellberg@johannebergsciencepark.com,

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38