Gå direkt till innehåll
​Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och ​Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.
​Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och ​Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Pressmeddelande -

Garantier för byggnadskreditiv behövs för att hålla bostadsbyggandet uppe

Vårbudgeten presenterades idag men åtgärder för att hålla bostadsbyggandet uppe saknas nästan helt. Riksbyggen vill se ett införande av särskilda garantier för byggnadskreditiv och ett statligt lån som hjälper unga vuxna in på bostadsmarknaden för fortsatt hög bostadsproduktion.

– Behovet av nya bostäder är fortfarande stort och bostadsbyggandet är också väldigt viktigt för sysselsättningen i Sverige. För att hålla uppe nyproduktionen behöver särskilda garantier för byggnadskreditiv övervägas, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

I skuggan av coronakrisen blir det svårt uppfylla bankernas säljkrav och då blir det inte byggstart såvida inte byggföretaget kan överbrygga med egna medel.

– Det är inte alla som har möjligheter till detta och för de som kan är möjligheterna begränsade vilket kommer att minska igångsättandet. En statlig garanti under en period skulle hålla upp nyproduktionen, säger Mårten Lilja.

Unga vuxna är den grupp som har det tuffast på bostadsmarknaden idag.

– Coronakrisen gör det än svårare får unga vuxna att skaffa en egen bostad. Möjligheten till amorteringsundantag är viktigt för dem som redan har en bostad, men räcker inte. Riksbyggen har tagit fram ett förslag om ett statligt Ungbolån, liknande CSN-lånet, som borde införas snarast för att hjälpa unga vuxna att kunna köpa en bostad, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.

För mer information:
Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92

Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad, 08-698 42 18

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Mårten Lilja, vice vd och chef affärsområde Bostad och Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Boendesocial utredning kan förbättra situationen för unga

Regeringen har tillsatt en utredning om social bostadspolitik som ska hjälpa fler in på bostadsmarknaden. Utredaren ska bland annat kartlägga kreditgivares villkor för förstagångsköpare. Kontantinsatsen är det enskilt största hindret för många unga vid köp av bostad vilket gjort att Riksbyggen tagit fram ett förslag om ett statligt Ungbolån, liknande CSN-lånet.

Johanna Frelin, vd, Riksbyggen, Karin Andersson, senior advisor, Karios Future och Jonas Anund Vogel, föreståndare KTH Living Lab.

Hur bygger vi samhällen och bostäder efter corona?

I det 6:e avsnittet av Riksbyggens Öppet fönster diskuterar vi vilka förändringar som kan komma som följd av coronapandemin. Medverkande är Karin Andersson, senior advisor, Karios Future, Jonas Anund Vogel, föreståndare KTH Living Lab och Johanna Frelin, vd Riksbyggen. Moderator är Håkan Andersson, presschef på Riksbyggen.

Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på ​Riksbyggen.

Åtgärder krävs för att motverka bostadsbristen

Preliminärt påbörjades nybyggnationen av ca 11 900 nya bostäder under första kvartalet 2020, enligt färska siffror från SCB. Det är inte tillräckligt för att komma till rätta med bostadsbristen och coronapandemin riskerar att sänka nuvarande byggtakt. Riksbyggen efterlyser ett statligt Ungbolån som både kan hjälpa fler unga vuxna in på bostadsmarknaden och bidra till att motverka bostadsbristen.