Gå direkt till innehåll
Gällivare kommun och Riksbyggen samarbetar för ett nytt LSS-boende

Pressmeddelande -

Gällivare kommun och Riksbyggen samarbetar för ett nytt LSS-boende

Gällivare kommun och Riksbyggen har startat ett samarbete för att utreda förutsättningarna för att uppföra ett LSS-boende med delaktighet i fokus. I juni kommer frågan om bildande av en kooperativ hyresgästförening att tas upp för beslut i kommunfullmäktige i Gällivare.

Gällivare kommun har sökt en samarbetspartner för att förverkliga sina planer på ett nytt LSS-boende. För kommunens ledande politiker och tjänstepersoner är det viktigt att boendet präglas boendeinflytande samtidigt som boendet behöver vara ett kostnadseffektivt alternativ för kommunen.

Riksbyggen och kommunen samarbetar nu för att utveckla ett förslag för ett LSS-boende som inte bara främjar delaktighet för boende och vård- och omsorgspersonal, utan också tillgodoser behoven för ett värdigt liv för de boende och en positiv arbetsmiljö för vård- och omsorgspersonalen.

Förslaget kommer att presenteras för, och beslutas av, kommunfullmäktige i juni. Om det blir ett beslut att gå vidare med förslaget bildas en kooperativ hyresrättsförening som förverkligar kommunens önskemål.

– Det här är ett sätt att göra det så bra som möjligt för så många som möjligt i kommunen. Vi ser ett behov av den här sortens boende, så det känns jättebra att vi har kommit igång och börjat titta på det här, säger Inger Junkka, ordförande socialnämnden i Gällivare.

– Det känns mycket bra och jag är glad att Riksbyggen och kommunen har hittat ett samarbete för att ta fram ett koncept för ett bra LSS-boende som kommer att tillgodose de boendes behov samt skapar möjligheter för delaktighet, säger Birgitta Larsson, kommunalråd i Gällivare.

Kooperativa hyresrättsmodellen Vivum
Vivum-boenden med den kooperativa hyresrättsmodellen som bas är utvecklad av Riksbyggen under en lång tid i nära samarbete med kommuner över hela Sverige. Idag finns kooperativa hyresrättsföreningar enligt Riksbyggens modell i 34 kommuner.

Formen kooperativ hyresrättsförening fungerar lika bra för trygghetsboende, som för särskilt boende eller LSS-boende. I den kooperativa hyresrätten kan de boende påverka beslut.

– Den här modellen ger många kommuner möjligheten att säkra boendeförsörjningen. Beslutsprocessen är effektiv och investeringarna i föreningens fastigheter finansieras externt. I Riksbyggens koncept Vivum har vi samlat erfarenhet och kunskap som tillsammans med forskningsbaserade slutsatser gör att vi kan bygga framtidens boende för äldre och behövande, säger Yvonne Westerlund, konceptägare för Vivum på Riksbyggen.

Gällivare kommun och Riksbyggen bildar gemensamt en kooperativ hyresrättsförening som äger fastigheten. I styrelsen sitter representanter för kommunen, Riksbyggen och hyresgäster. Hyresnivån bestäms av styrelsen och eventuella överskott går direkt tillbaka till föreningen och dess medlemmar.

För mer information:
Yvonne Westerlund, konceptägare för Vivum på Riksbyggen, yvonne.westerlund@riksbyggen.se
060 - 16 91 09
Inger Junkka (S), ordförande socialnämnden Gällivare,
0970-81 82 16

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38