Gå direkt till innehåll
Från vänster: Roger Yrjas, marknadsområdeschef Riksbyggen, Martin Degeryd, projektchef Skanska Sverige, Distrikt Uppsala Bostad och Peter Ohlsson, yrkesarbetare, Skanska Sverige.
Från vänster: Roger Yrjas, marknadsområdeschef Riksbyggen, Martin Degeryd, projektchef Skanska Sverige, Distrikt Uppsala Bostad och Peter Ohlsson, yrkesarbetare, Skanska Sverige.

Pressmeddelande -

Tre Riksbyggen-projekt i Uppsala: Fyra år utan frånvaro på grund av skada

Längs Kapellgärdsallén (Råbyvägen) har Riksbyggen, med Skanska som entreprenör, färdigställt två projekt och ett tredje är under produktion. Genom att fokusera på ordning och reda och en god arbetsmiljö har det under 1 000 arbetsdagar, vilket motsvarar ungefär fyra år, inte inträffat någon skada som lett till frånvaro.

Det handlar om det tre projekten Brf Pilgrimsfalken, Brf Skogsfalken och Brf Aftonfalken. De två förstnämnda är inflyttade och klara medan byggnationen av Brf Aftonfalken pågår för fullt just nu. Sammanlagt omfattar de tre bostadsrättsföreningarna cirka 225 lägenheter.

– Från Riksbyggens sida vill vi vara med och driva arbetsmiljöfrågorna, det är viktigt för oss som beställare. Vi är en långsiktig aktör som byggt bostäder i Uppsala sedan 1953 och en god arbetsmiljö är inte bara viktigt ur ett rent mänskligt perspektiv, vi är också övertygade om att det leder till bostäder av en hög kvalitet, säger Roger Yrjas, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad i Uppsala.

I Uppsala har Skanska genomfört fem projekt åt Riksbyggen de senaste åren, inklusive ovan nämnda projekt.

– Skanska har i projekten jobbat mycket för att få tillbaka samma yrkesarbetare och underentreprenörer som fungerat tillsammans i tidigare projekt. De har lärt känna varandra under resan och ett personligt engagemang kring arbetsmiljöfrågorna har varit en av framgångsfaktorerna, säger Martin Degeryd, projektchef på Skanska Sverige.

Några punkter om arbetsmiljöarbetet:
1. Ordning och reda: Sedan det första projektet har det varit fokus på att städa efter varje arbetsmoment.
2. Ett gott samarbetsklimat på arbetsplatsen med en kontinuitet bland yrkesarbetare och underentreprenörer.
3. Sedan 2016 så har Skanska infört krav på morgonmöten där säkerheten är prioritet nummer ett. Till exempel går dagens lyft och leveranser till arbetsplatsen igenom.
4. Införande av den så kallade Norgemodellen: När det inträffat olyckor, dock ingen som lett till frånvaro. De gånger som personerna som skadat sig inte kan utföra ordinarie uppgifter får de jobba med andra uppgifter som de klarar av. Den skadade slipper karensdag och sjukpenning och kan samtidigt vara kvar på jobbet och bibehålla det sociala samspelet.
5. Varje arbetsmoment, oavsett om det är riskfyllt eller inte, arbetsbereds i förväg. Det innebär att tjänstemännen som är ansvariga för momentet går igenom arbetet tillsammans med de yrkesarbetare och underentreprenörer som ska utföra momentet.
6. Skanska driver även ett arbete som går under beteckningen ”Individ Förebild Engagemang”. Det handlar i grunden om att bry sig om varandra och våga säga till när någon utför ett osäkert arbete.

Riksbyggen och Skanska har under 2018 ingått ett femårigt samarbetsavtal som bland annat syftar till att skapa en bättre arbetsmiljö och kunskapsöverföring mellan olika projekt. Läs mer här

För mer information:
Roger Yrjas, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad, 070-647 35 33
Martin Degeryd, projektchef Skanska Sverige, Distrikt Uppsala Bostad, 010-448 62 98

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31