Pressmeddelande -
Frihamnsdagarna 2024: Riksbyggen, politiker och experter om hur vi når klimatmål i framtidens bostäder
Under seminariet "Hur fångar vi framtiden redan nu?” under Frihamnsdagarna som ägde rum i Göteborg samlade Riksbyggen politiker, bostadsaktörer och experter inom hållbarhet för att diskutera hur vi tillsammans kan skapa förutsättningar för att klara klimatmålen till år 2030 i vår framtida bostadsutveckling.
Riksbyggen har länge varit engagerade i bostadsutveckling i Göteborg och arbetar ständigt med att tillhandahålla fler bostäder där hållbarhet är en central aspekt. Vid seminariet "Hur fångar vi framtiden redan nu?" diskuterades hur forskning och innovation kan integreras i stadsplanering för att nå klimatmålen inom ramen för Parisavtalet*.
Deltagarna lyfte fram vikten av samverkan mellan politik, näringsliv och forskning för att skapa hållbara lösningar i praktiken. Dessutom belystes utmaningarna med markanvisningar och behovet av samarbete mellan politiken och branschen för att skapa rätt förutsättningar.
- Jag tycker Riksbyggen tog ett initiativ till ett intressant samtal mellan staden, Länsstyrelsen och näringslivet i dag på temat innovation i bostadsutveckling. Jag konstaterar att vi är beroende av varandra för att nå dit vi alla vill när det gäller hållbarhet. Detta är ett bra sätt att samla ihop sig kring dessa viktiga frågor, säger Kristina Lindfors, exploateringsdirektör i Göteborgs Stad.
Flera åtgärder krävs för att minska klimatavtrycket. Panelen betonade vikten av att testa ny teknik i pilotprojekt och samtidigt skala upp bostadsprojekt med klimatvänliga material, utsläppsfria byggarbetsplatser och återbruk.
- En kombination av åtgärder längs byggsektorns leveranskedja ger möjlighet till stora utsläppsreduktioner. Om alla aktörer gör vad de kan, så kan vi nå över sjuttio procent utsläppsreduktion till 2030. Göteborg Stad går nu i bräschen och visar branschen tydlighet och långsiktighet med en ambitiös kravtrappa fram emot 2030. Med stöd i forskningen, och med en vilja till effektiva processer och nära samverkan mellan byggaktörer, stad och länsstyrelse sätter vi både klimat och kostnad i första rum, säger Ida Karlsson, PhD på Chalmers forskningsprogram Mistra Carbon Exit.
Medverkande:
Kristina Lindfors, exploateringsdirektör i Göteborgs Stad
Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör i Göteborgs Stad
Jörgen Peters, länsöverdirektör i Västra Götaland
Ida Karlsson, PhD på Chalmers forskningsprogram Mistra Carbon Exit
Anders Jurin, affärsutvecklare på Riksbyggen i Storgöteborg
Dzejna Wallin, marknadsområdeschef på Riksbyggen i Storgöteborg
Helena Elfwing, moderator och chef för digital kanaler på Riksbyggen
* Parisavtalet är ett globalt klimatavtal som trädde i kraft 2016. Syftet med avtalet är att begränsa den globala uppvärmningen genom att minska utsläppen av växthusgaser. De globala växthusgasutsläppen behöver halveras till 2030 jämfört med 2019 om vi ska ligga i linje med 1,5-gradersmålet som avtalet innebär.
Riksbyggens pågående bostadsprojekt i Göteborgsområdet
Brf Sydney - Masthuggskajen
Brf New York - Masthuggskajen
Brf Futura Lindholmsallén - Lindholmshamnen
Brf Futura Götaverksgatan - Lindholmshamnen
KHF Clara - Lindholmshamnen
Brf Dunungen - Selma stad
Brf Mårbacka - Selma stad
Terrasslunden - kedjehus med äganderätt, Björlanda Ängar
Stensjöparken 2- radhus med äganderätt, Mölndal
Brf Kaprifolen - Kungälv
Läs mer om Frihamnsdagarna
Ämnen
Kategorier
Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.