Gå direkt till innehåll
Brf Fajansen är årets mest hållbara bostadsrättsförening i Skaraborg

Pressmeddelande -

Brf Fajansen är årets mest hållbara bostadsrättsförening i Skaraborg

Brf Fajansen i Lidköping är bostadsrättsföreningen som gjort massor för ökad hållbarhet, till exempel har föreningen förbättrat sitt klimatskal genom byte av tak- och fönster. Föreningen har också investerat i nytt övervakningssystem för värme. Nu har Brf Fajansen utsetts till Årets Hållbarhetsförening i Skaraborg inom Riksbyggen.

– Det känns fantastiskt roligt att vi i Brf Fajansen blivit Årets Hållbarhetsförening i Skaraborg. Det är ett kvitto på att allt arbete vi lägger ner lönar sig och vi är väldigt stolta över utnämningen. Föreningen har under en lång tid samlat kraft för att kunna utveckla fastigheten på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt. Grunden har lagts av tidigare styrelser och medlemmarnas engagemang, säger Fredrik Torelund, ordförande i Brf Fajansen.

Medlemmarna har också via enkäter medverkat till förändringar i utemiljön, där gemensamhetsytor och odlingslotter skapats. Brf Fajansen består av två byggnader med 59 lägenheter. Byggnaderna är uppförda 1947.

– Det är både roligt och viktigt att intresset för hållbarhet ökar i bostadsrättsföreningarna. Ungefär en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter och det finns en enorm potential i att göra det här bostadsbeståndet mer hållbart. Stort grattis till Brf Fajansen som gjort ett fantastiskt arbete, säger Mikael Bredelius, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Skaraborg.

Cirka 350 bostadsrättsföreningar över hela landet är i år med i tävlingen, vilket är rekord.

Några exempel på hållbarhetsåtgärder som Brf Fajansen gjort:

  • Nya tak och energisnåla fönster.
  • Ny belysning invändigt och i utemiljön.
  • Ny blomstrande utemiljö för ökad biologisk mångfald.
  • Odlingslotter och insektshotell.
  • Nytt driftövervakningssystem
  • Uppdaterad föreningslokal och grillplatser m m för ökad social hållbarhet

Juryns motivering:

”Brf Fajansen har de senaste åren målmedvetet arbetat med utveckling av föreningens fastighet. Hållbara investeringar för minskad miljöpåverkan har tillsammans med trygghet och gemenskap för medlemmarna varit i fokus. Miljöfrågor är levande i styrelserummet och medlemmarna engageras på ett föredömligt sätt.”

Förutom äran, blommor och diplom så vinner föreningen en biljett Svenska Hjältargalan där Riksbyggen och Aftonbladet utser Årets hållbarhetshjälte.

Riksbyggen har cirka 4 400 bostadsrättsföreningar som medlemmar och kunder.

– Omställningen till ett hållbart samhälle är en av vår tids främsta utmaningar och hur vi bor och lever har stor betydelse. Riksbyggen som organisation en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspiration och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

För första gången i år har Riksbyggen publicerat sin Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar.

För mer information:
Mikael Bredelius, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Skaraborg, 0500-38 16 70
mikael.bredelius@riksbyggen.se
Karolina Brick, hållbarhetschef, Riksbyggen, 070-291 54 47
Karolina.brick@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll