Gå direkt till innehåll
Bostadsbranschen välkomnar regeringens besked om sänkta elnätspriser

Pressmeddelande -

Bostadsbranschen välkomnar regeringens besked om sänkta elnätspriser

Regeringen beslutar nu att sänka elnätsavgifterna. Från och med 2020 träder en ny reglering i kraft där bland annat elnätsbolagens avkastning kommer att nära nog halveras. Det påverkar alla landets hushåll och leder till att många kommer att få sänkta elnätsavgifter, i flera fall med upp till 21 procent. En enad bostadsbransch är mycket nöjd med regeringens besked.

– Beskedet från regeringen är mycket välkommet och jag hoppas det blir ett stopp för de höga höjningarna av elnätsavgifterna som drabbat landets boende i många år. Nu får vi en elnätsreglering som betydligt bättre kan skydda landets konsumenter mot prishöjningarna, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.

Tidigare i år uppvaktade bostadsbranschen – i form av Riksbyggen, HSB, Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, SABO och Villaägarna – regeringen och energiminister Ibrahim Baylan där vi framförde vikten av en ny reglering.

– Prisutvecklingen för elkostnaderna är något som vi följt noga under de senaste 20 åren. Bara de senaste två åren har avgifterna ökat med i genomsnitt tolv procent, samtidigt som den allmänna prisutvecklingen legat på omkring tre procent. Därför är det mycket glädjande att regeringen har lyssnat på kritiken och förhoppningsvis kan vi nu få en mer rimlig och balanserad prisutveckling, säger Mari-Louise Persson.

Enligt regeringens beräkningar rör det sig om uppskattningsvis 60 miljarder mindre i avgifter för nästa regleringsperiod, 2020-2023, jämfört med om vi haft dagens regler.

– Vi kommer att fortsätta följa prisutvecklingen för att försäkra oss om att den nya elnätsregleringen fungerar som ett rimligt konsumentskydd, säger Mari-Louise Persson.

Totalt förvaltar Riksbyggen 4 079 bostadsrättsföreningar med över 200 000 bostadsrätter och cirka 100 000 hyresrätter samt ett stort antal kommersiella och offentliga lokaler. Sammanlagt bor cirka en halv miljon människor i bostäder som förvaltas av Riksbyggen.

För mer information:
Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen, 072- 516 90 30.

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38