Gå direkt till innehåll
Beckomberga och 75 år av samhällsutveckling på Stadsmuseet i Stockholm

Pressmeddelande -

Beckomberga och 75 år av samhällsutveckling på Stadsmuseet i Stockholm

Från september i år till januari 2015 visar Stadsmuseet i Stockholm en utställning med bilder från Beckomberga mentalsjukhus. De gamla sjukhuslokalerna byggs nu om till bostäder i Riksbyggens regi och i anslutning till öppnandet av utställningen passar företaget på att visa upp sin historia som samhällsutvecklare i Stockholm under 75 år.

– Det är fantastiskt roligt att ha fått den här möjligheten att göra en fotoutställning med Johan Fredin-Knutzéns bilder. Beckomberga sjukhus är både en plats och en berättelse värd att uppmärksamma, säger Hans Öjmyr, utställningschef på Stadsmuseet.

De första fyra utställningsdagarna i september anordnar Riksbyggen en egen utställning som länkar samman företagets roll som samhällsutvecklare med Stockholms utveckling. Under dessa dagar draperas Stadsmuseets trapphus med vepor som visar projekt och händelser från varje årtionde i Riksbyggens historia.

– Vi vill berätta om Riksbyggens roll som samhällsutvecklare, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef för Riksbyggen i Stockholm/Uppland/Norr och ansvarig för eventet på Stadsmuseet tillsammans med Lars Lundgren. Genom att vårt bostadsbyggande i Beckomberga sammanfaller med museets utställning är vi glada att kunna göra detta i just Stadsmuseet.

Vernissage och pressvisning:
Torsdag den 18 september kl. 18-19, Ryssgården (T-Slussen)

Under helgen den 20-21 september är det fri entré för allmänheten. På museets gård visas i en monter Riksbyggens bostadsprojekt och förvaltningsarbete. Utställningen i museet består av nutida fotografier från Beckomberga, där Riksbyggen bygger om det gamla mentalsjukhuset till ett modernt bostadsområde med 350 lägenheter, samt fotografier och berättelser som speglar både intagna och personal på Beckomberga. Den fotografiska utställningen visas på museet fram till januari 2015.

Förutom utställningarna genomförs föreläsningar under helgen. Riksbyggens vd Leif Linde berättar om Riksbyggens roll som samhällsutvecklare. Fotografen Johan Fredin-Knutzén, som tagit bilderna från Beckomberga, berättar om en dokumentärfotografs vardag och historikern Christopher O´Regan tar med besökarna på en kort exposé genom Stockholms utveckling från medeltid till nutid.

– Det är första gången som Riksbyggen genomför ett samarbete av det här slaget och Stadsmuseet som partner föll sig naturligt. Sättet som vi omvandlar Beckombergas arkitektoniskt intressanta byggnader på har också ett stort samhällsintresse och det fotografiska formatet ligger i tiden. Att vi dessutom kan erbjuda fritt inträde till museet under hela helgen ger oss en unik möjlighet att profilera vårt arbete, säger Mathias Sandberg.

För mer information, kontakta:
Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef Riksbyggen Stockholm/Uppland/Norr, tel. 08-553 635 11
Hans Öjmyr, platschef Stadsmuseet, tel.  08-508 31 631

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll