Pressmeddelande -
Alla 132 lägenheter i Riksbyggens unika Brf Viva inflyttade
I den här veckan har det sista flyttlasset gått till Riksbyggens Brf Viva i Göteborg. Projektet är nu klart och samtliga lägenheter inflyttade. Brf Viva har byggts för att vara Sveriges mest innovativa och hållbara bostadsprojekt och ligger i Guldheden, Göteborg.
– Efter många år av forskning, planering och sedan byggnation är Brf Viva nu färdigställt. Det är en fantastisk känsla och med Brf Viva går Riksbyggen i bräschen för ett mer hållbart byggande, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad Väst.
Några av innovationerna i Brf Viva:
Ungdomsettor för 95 000 kronor.
Betong med 30 procent mindre klimatpåverkan.
Energilagring av solel i begagnade bussbatterier.
Nya mobilitetslösningar istället för parkeringsplatser.
I samband med sista tillträdesdagen öppnades föreningens alla gemensamma utrymmen upp för de boende. I Orangeriet hölls en invigningsskål och utöver de nya faciliteterna fanns det möjlighet att få lära sig mer om Vivas unika energisystem, mobilitetslösningarna och hur tankarna gått runt de gemensamma gårdarna där ambitionsnivån varit väldigt hög.
– Brf Viva är något alldeles unikt och det är otroligt roligt att stå här idag efter många års arbete. Jag brukar säga att även om man skalar bort all innovation och hållbarhetslösningar och bara ser till husen och deras placering i den branta terrängen har man något unikt och otroligt häftigt i sig , säger Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Göteborg.
I Brf Viva har Riksbyggen samarbetat med många parter inom ramarna för Positive Footprint Housing, PFH.
– Riksbyggen har tagit hjälp av akademi och forskare ur ett brett perspektiv. Det har lett till att vi nu kan stå här i Viva och känna stoltheten över att vi lyckades. Med det sagt är resan inte slut, det kommer under flera år följas upp och vi ska lära oss så mycket det går utifrån hur man bygger hållbart i alla tre aspekter; ekologiskt, ekonomiskt och inte minst socialt, säger Mikael Ahlén.
Positive Footprint Housing är tvärvetenskaplig forskning för helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling.
Projektet ska resultera i ökad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet där vunna insikter och lärdomar får sin första praktiska tillämpning i Brf Viva. Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE.
I projektet, som är en del inom EU-projektet IRIS Smart Cities, testas och utvecklas lösningar hos bland annat Riksbyggen, för att sedan kopieras och replikeras i projektets övriga städer och vidare ut i EU.
För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 63
Hela Riksbyggens verksamhet ska genomsyras av hållbarhet!
Riksbyggen arbetar med Agenda 2030 och ska bidra till att uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Exempel:
- Fågelholkar flyger in på topplistan över bostadsrättsföreningarnas hållbarhetsåtgärder
- Unikt hållbarhetsverktyg i Riksbyggens nyproduktion av bostäder
- Riksbyggen har 165 bostadsprojekt certifierade med Miljöbyggnad
- Riksbyggen utvecklar ett nytt verktyg, Cirkularitetsindex – CIX
- Solcellsanläggningar standard i Riksbyggens nyproduktion av flerbostadshus.
- Stor ökning av andelen kvinnor som är chefer på Riksbyggen.
- Riksbyggen deltar i ett antal forskningsprojekt, till exempel Positive Footprint Housing.
- Hållbarhetsåtgärder i samband med ombyggnation.
- Riksbyggens Miljöskola är öppen för alla
Under 2018 utsågs Riksbyggen till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.