Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Öppet brev till bostadsminister Stefan Attefall

I förra veckan presenterade regeringen ett förslag om att ändra reglerna för andrahandsuthyrning av bostadsrätter.  Nu ska bostadsrättsföreningarnas möjlighet att bestämma över andrahandsuthyrningar i de bostäder som föreningen äger ytterligare reduceras. Det krockar med både föreningsprincipen och med den grundläggande rätten man har i Sverige att bestämma över det man själv äger. I stället ska en medlem kunna hyra ut en lägenhet i upp till fem år utan tillstånd från föreningens styrelse. Efter två år ska den på nytt kunna hyras ut i ytterligare fem år, enligt den utredning som ligger till grund för regeringens förslag. 

Tillsammans förvaltar medlemmarna i föreningen dess mark och byggnader. Tillsammans bestämmer föreningens medlemmar också vad som ska gälla för fastigheten. Man beslutar t ex om inträde av nya medlemmar, och om man får hyra ut sin lägenhet i andra hand eller inte. Att beslutsrätten ligger hos föreningen handlar ytterst om att de boende ska kunna ta sitt gemensamma ansvar för föreningen och därmed fastighetens skötsel och ekonomi.

Vi får nu dagligen in många synpunkter från styrelser i bostadsrättsföreningarna där man är oroade över regeringens initiativ och där man vittnar om vilka problem som många andrahandsuthyrningar ger upphov till.  Man vill ha sin organisations hjälp med att försöka stoppa förslaget. 

Vi representerar över 700 000 bostadsrättshavare och 11 500 bostadsrättsföreningar och vi vill nu tydligt markera att en mycket stor andel av våra bostadsrättsföreningar säger nej till att fråntas möjligheten att besluta om andrahandsuthyrningarna i de egna fastigheterna. Det finns inget idag som hindrar en bostadsrättsförening att bevilja fler tillstånd för uthyrningar om man vill det. 

Regeringen vill med sitt förslag skapa fler ”boendetillfällen”  men har inte på ett trovärdigt sätt kunnat visa hur stort problemet är med att bostadsrättslägenheter skulle stå tomma och oanvända. Man hänvisar till en forcerad utredning som inte hunnit göra en egen analys utan hänvisar till en enkät från Stockholms Handelskammare. Både regeringen och utredningen påstår att denna undersökning inte kan utgöra underlag för ett ställningstagande samtidigt som man låter den göra just det. 

Vi är inte minst förvånade över processen bakom förslagen. Ena veckan presenterar en utredare ett antal förslag som saknar skarpa författningstexter. Utan att invänta åsikter från remissinstanserna presenterar regeringen den andra veckan sin åsikt, men fortfarande utan att i detalj kunna leverera svar på frågan om förslagen verkligen löser de problem som man säger sig vilja ta itu med . Vi ser också positiva inslag i utredarens förslag – men har inte fått möjlighet att föra fram dem i normal ordning.

Vi representerar organisationer som både bygger och förvaltar bostadsrätter, vi har täta kontakter med våra medlemmar. Vi begär nu att få  träffa regeringen för att mer i detalj redovisa våra ståndpunkter och farhågor om det förslag som presenterats. Vi ställer gärna vårt kunnande till förfogande och hoppas att regeringen vill ta hänsyn till våra ståndpunkter.

Stockholm 20 april 2012

RIKSBYGGEN       HSB       BOSTADSRÄTTERNA

Sten-Åke Karlsson Anders Lago   Göran Olsson

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Mårten Lilja

Mårten Lilja

vice vd och chef affärsområde Bostad 08-698 42 18