Gå direkt till innehåll
Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 gör stor klimatsatsning med solceller

Pressmeddelande -

Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 gör stor klimatsatsning med solceller

I samband med att Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 genomför ett takbyte kommer föreningen att installera en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening. Riksbyggens Brf Göteborgshus 38, med 431 lägenheter, kommer att installera åtta solcellsanläggningar med en sammanlagd beräknad produktion 700 000 kWh/år.

– Satsningen på solceller är inte bara en god investering för föreningen, framför allt har vi i styrelsen ett stort engagemang i hållbarhets- och klimatfrågor och vi vill gärna bidra till att minska föreningens påverkan på miljön, säger Mikael Johansson, ordförande i Riksbyggens Brf Göteborgshus 38.

Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 ligger i Hisings Kärra i Göteborg och har 431 lägenheter i 16 huskroppar. Totalt ska 13 500 kvm tak bytas och i samband med det installeras de åtta solcellsanläggningar.



– Det här är ett väldigt spännande och viktigt projekt och visar vilket stort engagemang det finns för hållbarhetsfrågorna i många bostadsrättsföreningar. Projektet har redan nu väckt intresse och kommer bland annat att följas av Chalmers Tekniska Högskola och av forskningsinstitutet Rise som också kommer att vara stöd och bollplank, säger Martin Landström, projektchef för Riksbyggen Ombyggnad Göteborg.

Den installerade effekten i de åtta solcellsanläggningar är cirka 800 kW som sammanlagt beräknas producera 700 000 kWh/år. Totalt innehåller anläggningarna 2 600 solceller.



– Ett viktigt uppdrag för Riksbyggen är att hjälpa bostadsrättsföreningarna att underhålla och utveckla sina fastigheter och samtidigt bli mer hållbara. Installationen av solcellsanläggningar i befintliga fastigheter har ökat kraftigt de senaste åren. Både tekniskt, ekonomiskt och regelverksmässigt är det idag möjligt att på ett ansvarsfullt sätt installera solceller på bred front, Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.

Projektet med takbyte och installation av solceller Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 kommer förhoppningsvis att starta under hösten 2019, om allt går enligt plan och föreningens medlemmar godkänner projektet på kommande extra föreningsstämma under våren. Föreningen har erhållit investeringsstöd från Länsstyrelsen på 30 procent av investeringskostnaden för solcellerna.


För mer information:
Martin Landström, projektchef Riksbyggen, 031-704 68 58.

Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen, 072- 516 90 30.

Hela Riksbyggens verksamhet ska genomsyras av hållbarhet!
Riksbyggen arbetar med Agenda 2030 och ska bidra till att uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Exempel:

Under 2018 utsågs Riksbyggen till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38