Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Riksbyggen vill bygga bostäder vid fängelset i Norrköping

Om allt går i lås så förvärvar Riksbyggen fastigheten Drag 1 i Norrköping – gamla Norrköpingsanstalten – av statliga Specialfastigheter, som äger och förvaltar anstalter, polisfastigheter, försvarshögkvarter och domstolar. Inom fastigheten finns det möjlighet att bygga cirka 240 lägenheter.

Affären förutsätter ett godkännande från Specialfastigheters styrelse, något som väntas ske på fredag den 11 juli.

Den gamla Norrköpingsanstalten ligger i ett väldigt attraktivt område i Norrköping. Det är nära till universitet, nära till kommunikationer som busscentral och tågstation och nära till Norrköpings största gröna rum, Folkparken, som ligger precis intill fastigheten med Motala Ström ringlandes precis intill.

– Riksbyggen anser att Norrköping är en kommun som har potential och vi upplever att det finns väldigt spännande möjligheter att utveckla området kring fängelset. Riksbyggen är väldigt stolta över att vara ett företag som bygger goda bostäder – men vi har ett lika stort fokus på att utveckla goda boendemiljöer, säger Anders G Jacobson, marknadsområdeschef Riksbyggen.

Exakt hur området kommer att utformas är inte helt klart. Däremot är det klart att lägenheter kommer byggas med stor hänsyn till miljön.

– Riksbyggen har för avsikt att bygga olika typer av lägenheter inom fastigheten. Närheten till universitetet gör det naturligt att fundera över instegsboende som fungerar väldigt bra för den som ska köpa sin första lägenhet. Men vi kommer såklart också att erbjuda vanliga lägenheter. Området och samtliga lägenheter kommer att planeras och produceras med stor hänsyn till miljön. Riksbyggen är det ledande företaget när det gäller att bygga miljömässigt hållbart. Vi arbetar med ekosystemanalyser, ser till att allt material i husen redovisas och är spårbara, och har som lägsta krav att certifieras som minst silver i Miljöbyggnad, säger Anders G Jacobson.

Riksbyggen har för avsikt att påbörja produktionen av lägenheter så fort som möjligt, men det förutsätter att en detaljplan för fastigheten först arbetas fram.

– Vi vill påbörja byggnation inom fastigheten år 2016. För att det ska lyckas är det viktigt att Norrköpings kommun kan möta upp i arbetet med att ta fram en detaljplan som både klarar av att säkerställa det allmänna intresset och att fastigheten kan exploateras på ett förståndigt sätt, avslutar Anders G Jacobson.

För mer information, kontakta:
Anders G Jacobson, marknadsområdeschef Riksbyggen, tel. 013-24 93 37, e-post: anders.jacobson@riksbyggen.se


Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38