Gå direkt till innehåll
I över 30 kommuner har Riksbyggen varit med och startat kooperativa hyresrättsföreningar. Bilden är från den kooperativa hyresrättsföreningen i Götene.
I över 30 kommuner har Riksbyggen varit med och startat kooperativa hyresrättsföreningar. Bilden är från den kooperativa hyresrättsföreningen i Götene.

Pressmeddelande -

Riksbyggen och Torsby kommun tecknar samarbetsavtal om utredning av äldreboende som kooperativ hyresrätt

Torsby kommun och Riksbyggen ska gemensamt undersöka möjligheterna att skapa moderna och funktionella boenden för äldre med upplåtelseformen kooperativ hyresrätt i kommunen. Samarbetet kommer att genomföras som ett projekt med start i december 2018.

Kommunstyrelsen i Torsby har den 3 december tagit beslut om att genomföra ett projekt som ska utreda förutsättningar och sammanställa ett beslutsunderlag för stiftande av en kooperativ hyresrättsförening i Torsby.

– Riksbyggen har en beprövad modell för att skapa boenden för den äldsta delen av befolkningen genom kooperativ hyresrättsförening och som idag finns i 31 kommuner. Vi är mycket glada över samarbetsavtalet med Riksbyggen och ser fram emot att starta arbetet med projektgruppen, säger Ann-Katrin Järåsen, kommunstyrelsens ordförande.

Projektet ska undersöka förutsättningar för att bilda en kooperativ hyresrättsförening som kommer att äga och förvalta samt omvandla anläggningarna Klarastrand, Lövenstrand, Dalbygården och Linden till moderna äldrecentrum efter kommunens strategiska planering och behov.

Projektorganisationen utgörs av en beslutande styrgrupp, en utredande projektgrupp och en referensgrupp för förankring av projektet i berörda verksamheter och organisationer.

– I projektet utreds också behovet av trygghetsbostäder och förutsättningar för att bygga denna typ av bostäder i kvarteret Mejeriet i Torsby samt för Polishuset i Sysslebäck, berättar Ann-Katrin Järåsen.

Genom att bilda en kooperativ hyresrättsförening kan kommuner säkerställa kvaliteten och långsiktigheten i sin vårdverksamhet och boenden för äldre utan att kostnaderna för fastighetsinvesteringar skenar. Merparten av de 31 föreningarna som Riksbyggen hittills varit med och startat har bildats under de senaste tio åren. Sammanlagt handlar det om cirka 3 000 bostäder för äldre i de 31 föreningarna. Konceptet ger också medlemmarna i föreningen ett inflytande över sitt eget boende, en viktig del för ett kooperativt företag som Riksbyggen

Projektet skall påbörjas under december 2018 och slutrapporteras till styrgruppen under juni 2019 för vidare beslut.

För mer information:
Katarina Hillberg, konceptutvecklare Boende för äldre, Riksbyggen, 0522-65 44 30

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38