Följ Riksbyggen

Riksbyggen antar belysningsutmaningen

Pressmeddelande   •   Jul 06, 2016 10:00 CEST

Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.

Idag antar Riksbyggen Energimyndighetens belysningsutmaning. Utmaningen antas i samband med belysningssamtalen i Almedalen där bland andra energiminister Ibrahim Baylan medverkar.

– Att se över belysningen är ofta ett första steg för en bostadsrättsförening att se över sin energianvändning. Det är både enkelt och ger direkt en synlig effekt, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.

Belysningsutmaningen är en nationell kraftsamling för att öka andelen energieffektiva belysningslösningar i samhället. Att byta belysning bidrar till ett bättre klimat, en effektivare energianvändning och sparade pengar. Moderna belysningslösningar kan också leda till bättre ljuskvalitet, ökad trygghet och säkerhet samt bättre hälsa.

Målet med utmaningen är en halvering av elanvändning för belysning i Sverige och globalt att nå tio miljarder effektiva belysningslösningar med hög kvalité.

– I utmaningen ska Riksbyggen bland annat informera och driva på och underlätta konvertering till effektivare belysning både inomhus och utomhus. Vi kommer att ta fram goda exempel bland våra föreningar som bytt belysning och informera i olika kanaler, till exempel genom korta filmer i sociala medier, säger Mari-Louise Persson.

 Mer information om belysningssamtalen i Almedalen

Visste du att…

 • En halogenlampa drar 30 procent mindre el än en glödlampa.
 • En ledlampa är cirka 80 procent effektivare än en glödlampa.
 • I september 2018 kommer halogenlampor i energiklass C och D att fasas ut från marknaden.
 • Äldre behöver upp till sju gånger mer ljus än barn
 • För att veta hur mycket ljus lampan ger ska du titta på lumen (lm) istället för watt (W). En 60W glödlampas ljus motsvaras av ca 700-800 lumen.
 • När alla glödlampor och annan ineffektiv belysning är borta från hemmen beräknas det minska elanvändningen i EU med 39 miljarder kilowattimmar och i Sverige med 2 miljarder kilowattimmar per år.
 • För mer information:

  Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen, 072-516 90 30

  Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

  Kommentarer (0)

  Lägg till kommentar

  Kommentera

  Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.