Gå direkt till innehåll
 Invigning av jättelik solcellsanläggning i Riksbyggens Brf Nyköpingshus nr 15

Pressmeddelande -

Invigning av jättelik solcellsanläggning i Riksbyggens Brf Nyköpingshus nr 15

Riksbyggens Brf Nyköpingshus nr 15 har i två etapper låtit bygga en solcellsanläggning som gör föreningen självförsörjande på el under april till september och kraftigt minskar utsläppen. Etapp två invigdes den 10 juni och det firades med alla boende i föreningen bjöds på tipspromenad, grillade hamburgare samt dryck av Riksbyggen.

Brf Nyköpingshus nr 15 består av sammanlagt 187 lägenheter och fastigheterna uppfördes av Riksbyggen 1965-66. I samband med att föreningen lagt om ny takpapp satsade man på att installera en stor solcellsanläggning.

Anläggningen omfattar 1 413 kvm solpaneler med ett maximalt uttag på 240 000 kwh. Den första etappen togs i bruk 2015 och nu är anläggningen fullt utbyggd. Med den fullt utbyggda anläggningen är bostadsrättsföreningen i princip självförsörjande på el för drift av fastigheterna under de ljusaste månaderna, från april till september.

Med hjälp av solenergin minskar föreningen sina utsläpp av koldioxid. Med den fullt utbyggda solanläggningen kommer föreningen att årligen minska sina koldioxidutsläpp med 90 000 kg. Det motsvarar 305 nyplanterade träd. Under den tid som etapp 1 varit i drift, ca 3,5 år, har föreningen minskad sina utsläpp med 163 911 kg/co2 vilket motsvarar 548 planterade träd.

– Ett viktigt uppdrag för Riksbyggen är att hjälpa bostadsrättsföreningarna att underhålla och utveckla sina fastigheter och samtidigt bli mer hållbara. Installationen av solcellsanläggningar i befintliga fastigheter har ökat kraftigt de senaste åren. Både tekniskt, ekonomiskt och regelverksmässigt är det idag möjligt att på ett ansvarsfullt sätt installera solceller på bred front, säger Johan Wagner, projektchef inom ombyggnad på Riksbyggen.



Brf Nyköpingshus nr 15 har använt sig av Riksbyggens Ombyggnadsavtal för genomförandet av hela projektet. Det innebär bland annat att Riksbyggen tar helhetsansvar för utredning, projektering, byggledning, arbetsmiljö och garantitid. 

För mer information:
Johan Wagner, projektchef inom ombyggnad på Riksbyggen, 0155-77 409

Hela Riksbyggens verksamhet ska genomsyras av hållbarhet!
Riksbyggen arbetar med Agenda 2030 och ska bidra till att uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Exempel:

Under 2018 utsågs Riksbyggen till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38