Gå direkt till innehåll
​Första spadtaget för gröna bostäder, mitt i Linköping

Pressmeddelande -

​Första spadtaget för gröna bostäder, mitt i Linköping

På torsdag den 12 februari tas det symboliska första spadtaget för Riksbyggens 44 nya bostäder i tre stycken 4-5 våningars punkthus kring en gemensam innergård, i den nya stadsdelen Övre Vasastaden.

Det är ett tidigare parkområde som nu blir bostadsrätter, och byggherren Riksbyggen tänker sig att den känslan ska vara kvar när husen står klara för inflyttning.

Riksbyggen bildades 1940 och firar i år 75-årsjubileum. Med denna långa erfarenhet i ryggen ser sig företaget i högsta grad som en samhällsutvecklare som satt upp tuffa mål för att minska sin miljöpåverkan och arbetar konkret med hållbarhetsfrågorna i alla sina bostadsprojekt.

– Det här området blir grönt till utseendet med trädkantade gator, en grönskande innergård och nya cykelbanor, säger Riksbyggens marknadsområdeschef Anders G Jacobson. Energiförbrukningen i Brf Vasalunden kommer att ligga 25 procent lägre än Boverkets krav. Och individuell mätning av hushållsel samt kall- och varmvatten uppmuntrar till lägre energiförbrukning. Man betalar enbart för det man själv använder.

– Den största miljönyheten kommer däremot inte att ses, tillägger Anders G Jacobson. Brf Vasalunden blir ansluten till Linköpings första sopsugsanläggning. Hushålls- och komposterbart avfall sugs upp via rör under marken till en uppsamlingscentral.

Linköpings kommun gav Brf Vasalunden toppbetyg i fyra av fem miljöklasser och totalt 17 av 18 poäng – högst bland alla bostadsbolag i området. Riksbyggen certifierar även Vasalunden enligt den oberoende certifieringen Miljöbyggnad.

De 44 nya bostadsrätterna kommer att ha mellan 2–6 rum och kök, och vara i storlekarna 56–157 kvadratmeter. Som standard får de boende tvåstavsparkett i alla rum, balkong, helkaklade badrum med tvättmaskin, torktumlare och golvvärme, garderober med skjutdörrar och bredband via fiber. För de som vill ha mer än så finns det fem takvåningar med terrass att välja bland.

– I Brf Vasalunden bor du bland kvarterskrogar, sekelskifteshus och mysiga parker. Mitt i Linköping men ändå grönt, lugnt och avskilt, avslutar Riksbyggens Anders G Jacobson.

Vid ceremoni tas ett symboliskt första spadtag. Då medverkar bl a Kristina Edlund (s), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Medierepresentanter hälsas varmt välkomna!

Datum och tid: Torsdag den 12 februari kl. 10
Plats: Timmermansgatan, Linköping

Läs mer om Brf Vasalunden: http://www.riksbyggen.se/vasalunden
Läs mer om Miljöbyggnad: https://www.sgbc.se/var-verksamhet/miljoebyggnad

För mer information, kontakta:
Anders G Jacobson, marknadsområdeschef Riksbyggen, tel. 013-24 93 37

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38