Gå direkt till innehåll
Fr vänster: Ellen Arolin, Linnéa Eriksson, Lovisa Norrsell, Mikaela Svensson och Anna Tenggren.
Fr vänster: Ellen Arolin, Linnéa Eriksson, Lovisa Norrsell, Mikaela Svensson och Anna Tenggren.

Pressmeddelande -

Designstudenter klär Viskaholm i textil

Nu inleds samarbetet mellan Textilhögskolan, AB Bostäder och Riksbyggen. Under en sommarkurs kommer fyra studenter på Textilhögskolan i Borås designa en textil som ska täcka hela glaspartiet på fastigheten Viskaholm.

Den välvda byggnaden Viskaholm vid Viskans kant byggdes 1913 och är sedan dess ett landmärke som rymmer en stor del av textilhistorian i Borås. Historian är något studenterna vill lyfta. De har redan nu börjat hämta inspiration genom att kolla i gamla textilarkiv som finns bevarade på Textilmuseet.

– Vår ambition är att skapa en kreation där dåtid möter nutid. Det kommer vi göra genom att tolka gamla mönster som tidigare tagits fram på Wäfveribolaget, säger Mikaela Svensson som är en av studenterna i projektet.

Syftet med kreationen är att skapa en levande och välkomnande känsla till Viskaholm och den nya innegården. Studenterna har kreativ frihet att skapa ett uttryck som ska smycka glasfasaden.

– Vi tycker det är otroligt kul att samarbeta med Textilhögskolan. Det ska bli spännande att se vad designstudenterna kommer fram till för lösning, säger Thomas Pettersson på Riksbyggen.


Materialvalet är en viktig del i processen. I det här projektet har de valt att arbeta med en återvinningsbar polyester för att materialet lämpar sig bra i miljön.

– Vi har valt att arbeta med ett transparent tyg i polyester. Det blir väldigt vackert samtidigt som det fungerar som solskydd, säger projektledaren Lovisa Norrsell.

Den 28 juni presenterar studenterna slutresultatet och i slutet på augusti hängs textilerna upp på sin rätta plats för allmän beskådan.

Fakta Fastigheten Viskaholm

Adress: Västerbrogatan 8

Kommun: Borås

Område: Västerbro i Borås centrum

Byggår: 1913

Tillbyggnad: 1944 (främre delen av gaveln mot vänster)

För mer information kontakta:
Thomas Pettersson, Ekonom/Uthyrning-kommersiella fastigheter, Riksbyggen
thomas.pettersson@riksbyggen.se, 033-20 25 55

Lovisa Norrsell 
projektledare/kursansvarig, Textilhögskolan
,
142582@student.hb.se, 
0701440457

Hela Riksbyggens verksamhet ska genomsyras av hållbarhet!
Riksbyggen arbetar med Agenda 2030 och ska bidra till att uppnå FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Exempel:

Under 2018 utsågs Riksbyggen till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38