Gå direkt till innehåll
Foto: Roland Norbäck
Foto: Roland Norbäck

Pressmeddelande -

Brf Umeåhus nr 11 byggde åtta nya lägenheter – alla sålda!

I sutterängplanet i Brf Umeåhus nr 11 fanns ett antal olika lokaler med ett lågt utnyttjande. Bostadsrättsföreningen gjorde slag i saken och byggde om lokalerna till åtta lägenheter. Det blev succé och på kort tid såldes samtliga bostadsrätter.

Brf Umeåhus nr 11, med ursprungligen 75 lägenheter, ligger nära sjukhuset och universitet i Umeå. I mitten på december förra året inleddes arbetet med att bygga om sutterängplanet för att skapa åtta nya bostadsrätter storlek 23 kvm till 43 kvm.

Tanken på att bygga de nya bostäderna startade med en diskussion i styrelsen kring hur man även i framtiden skulle kunna ha en stark ekonomi och låga avgifter.

– Tidigare hade vi fler lokaler, förråd, kallmangelrum och torkrum, som användes för lite och vi ville använda ”källaren” på ett bättre sätt. Vi fick ett förslag från Riksbyggen om att skapa nya lägenheter som skulle ge ett tillskott i föreningens ekonomi och samtidigt genomföra nödvändiga underhållsåtgärder, säger Mikael Markgren, ordförande i Brf Umeåhus nr 11.

Förutom åtta nya lägenheter byggdes två nya tvättstugor och källargången renoverades. Tack vare att källaren är byggd i sutteräng fick de nya lägenheterna jättefina uteplatser.

– Intresset för de åtta bostadsrätterna har varit mycket stort och nu är alla sålda. Nu när vi kan summera projektet kan vi konstatera att det blev en ordentlig ekonomisk vinst för föreningen. Vi har också fått åtta nya lägenheter vilket ger mer intäkter i form av årsavgift vilket också skapar en ökad ekonomisk stabilitet i föreningen, säger Mikael Markgren.

Budget för försäljningen av lägenheterna sattes till 11,8 miljoner kronor vilket överträffades med råge. De nya lägenheterna blev så fina att en av de boende i föreningen valde att köpa en av dessa och flytta ner några våningar.

Brf Umeåhus nr 11 har använt sig av Riksbyggens Ombyggnadsavtal för genomförandet av hela projektet. Det innebär att föreningen på förhand vet exakt vad ombyggnationen kommer att kosta.

– Tack vare den trygghet som avtalet innebär var det mycket lättare att fatta beslut om att genomföra byggandet av lägenheterna eftersom att risken för oväntade kostnader under byggnationen tas av Riksbyggen, säger Mikael.

Fler bostadsrättsföreningar skulle kunna göra som Brf Umeåhus nr 11, vilket är bra både för föreningen och samhället i stort då det tillförs nya bostäder utan att ny mark måste tas i anspråk.

– Det finns väldigt många bostadsrättsföreningar som skulle kunna göra på samma sätt som Brf Umeåhus nr 11, särskilt i föreningar som är byggda under 1950-60 talet. Det finns ofta utrymmen i källarplanen som utnyttjas för lite och som kan användas till att skapa fler bostäder, säger Göran Carlsson, Riksbyggen i Umeå.

För mer information:
Göran Carlsson, Riksbyggen i Umeå, 070-620 80 28.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll